fallback

МВФ готви многомилиардна програма за подпомагане на държавите заради пандемията

Планът за разпределение на специални права на тираж (СПТ) на стойност 650 млрд. долара получи сериозна доза критики

13:14 | 02.04.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Страните от ЕС трябва да бъдат сред основните бенефициенти на плана за разпределение на специални права на тираж (СПТ) на стойност 650 млрд. долара, който предстои да бъде одобрен по време на срещата на международните лидери на 5 април, предава Euractiv.

Планът, последван от месеци на спорове и промяна на мнението от страна на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, е насочен главно към подпомагане на развиващите се страни, чиито икономики са се сблъскали с рецесията, но имат по-малка фискална възможност от богатите държави за въвеждане на стимулиращи програми .

СПТ представляват кошница от пет валути - щатски долар, евро, китайски юан, японска йена и британски паунд, използвани от страните членки на МВФ за допълване на официалните им резерви.

През февруари финансовите министри на ЕС подкрепиха използването на СПТ и удължаването на инициативата на Г-20 за замразяване на задълженията по заеми за най-бедните страни в света.

Общата сума по програмата вероятно ще бъде определена следващата седмица. Италия, която е председател на Г-20 тази година, подкрепи размер от 500 млрд. долара.

Междувременно американският министър на финансите Джанет Йелън също подкрепи разпределението на СПТ, като промени позицията на правителството на бившия президент Доналд Тръмп, въпреки че настоя международните лидери да се споразумеят за „набор от общи параметри за по-голяма прозрачност и отчетност за това как ще се използват СПТ".

Съгласно съществуващите правила по-голямата част от СПТ ще бъдат разпределени за богати държави. Африканските държави ще получат общо 6,4% в сравнение с 25,72% от квотите на МВФ, държани от членовете на ЕС, които потенциално биха могли да им дадат достъп до над 167 млрд. долара.

Тези 167 милиарда долара ще бъдат в допълнение към националните стимулиращи мерки и Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, който ще изплати 672,5 млрд. евро заеми и безвъзмездни средства.

Не е ясно дали условията и разпределението на средствата ще бъдат променени, въпреки че мнозина настояват Г-20 да преразпредели своя дял в полза на страни с ниски доходи или чрез дарения, или чрез доверителния фонд на МВФ за намаляване на бедността.

Нито ЕС, нито богатите държави до момента са изявили намерение да преразпределят или дарят своя дял.

Критиците твърдят, че СПТ не са нито прозрачни, нито целенасочени и ще възнаградят правителствата с лошо икономическо управление.

МВФ разпредели 107 млрд. долара за бедните и страните със среден доход, след като настъпи пандемията, докато инициативата на Г-20 за временно замразяване на дълга е на обща стойност само 5 млрд. долара и е обхванала 40 държави от старта си през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още