fallback

Байдън предлага среща с Путин идните месеци

От Кремъл подчертаха, че разговорът във вторник е бил по инициатива на американската страна

20:02 | 13.04.21 г. 10
Автор - снимка
Създател

Американският президент Джо Байдън предложи във вторник на руския си колега Владимир Путин да бъде организирана среща на върха между тях двамата "в трета страна през следващите месеци". Желанието на Вашингон е да се "изгради стабилна и предвидима връзка с Русия", обяви Белият дом, цитиран от Франс прес.

В телефонен разговор президентът на САЩ е изразил по-специално "безпокойството си във връзка със струпването на руски войски в окупирания Крим и на украинската граница". Байдън е призовал "Русия да намали напрежението", се посочва още в съобщението, цитирано от БТА.

В телефонния разговор президентът на САЩ е изразил непоколебимия ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, съобщи още Белият дом.

От Кремъл подчертаха, че разговорът е бил по инициатива на американската страна.

В съобщението за телефонния разговор се посочва още, че Байдън е дал да се разбере, че САЩ ще действат "твърдо", за да защитят националните си интереси в отговор на такива действия на Русия, като кибератаки и намеса в избори, предаде Ройтерс.

След съобщението за възможната среща рублата поскъпна с най-много от три месеца насам спрямо долара, като инвеститорите се надяват, че евентуален разговор между Москва и Вашингтон ще потуши напрежението.

Руската валута се разменя при цена от 76,21 рубли за долар, което е поскъпване с близо 1,4%.

В разговора си двамата лидери също така са обсъдили и "редица регионални и международни въпроси, включително намерението на САЩ и Русия да преследват диалог за стратегическа стабилност  по редица въпроси за контрол на въоръжението и новопоявили се въпроси на сигурността“, заявиха още от Белия дом, цитирани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:48 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още