fallback

Макрон ще победи Льо Пен на втория тур на президентските избори догодина

Повечето французи са убедени, че президентът не се справя с управлението на пандемията

11:26 | 25.04.21 г. 8

Снимка: Bloomberg LP

Френският президент Еманюел Макрон ще победи лидера на крайната десница Марин льо Пен на втория тур на президентските избори през 2022 г., въпреки че недоволството в страната от начина му на управление на пандемията от COVID-19 остава високо, сочи обществено допитване, публикувано от френския вестник Le Monde.

Макрон ще победи Льо Пен с 57% на 43% на втора тур при статистическа грешка от 1,4 пункта, сочи допитването на Ipsos-Sopra Steria, в което са участвали 10 хил. души на възраст от 18 години нагоре. То е проведено онлайн между 9 и 15 април.

Макрон и Льо Пен изпреварват значително други потенциални кандидати, сочи допитването. Двамата ще имат много близки резултати на първия тур, като според един сценарий Макрон леко изостава от Льо Пен, показва допитването.

Макрон е под натиск преди изборите догодина в момент, когато Франция е в третата си национална блокада, а редица други европейски страни отварят повторно икономиките си. Франция е изправена и пред вълна от терористични атаки, последната от които стана в петък, предизвиквайки страхове заради имиграцията и сигурността, които може да тласнат повече избиратели към крайната десница.

Но пандемията остава най-голямото безпокойство за участниците в допитването, изпреварвайки притесненията за покупателната способност и околната среда. 64% от анкетираните са убедени, че Макрон не се справя в борбата с COVID-19, отбелязва Le Monde.

Резултатите от анкетата показват капацитета на Льо Пен да запази база от лоялни избиратели въпреки загубата от Макрон на изборите през 2017 г., отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още