fallback

Pfizer и BioNTech искат ЕС да разреши използване на ваксината им и при деца

Заявките се основават на положителни данни от клинични изпитания, в които са участвали 2260 деца на възраст между 12 и 15 години

16:10 | 30.04.21 г. 4
Автор - снимка
Създател

Pfizer и BioNTech са изпратили документи до Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) с искане тяхната ваксина срещу Covid-19  да получи разрешение за прилагане и при деца на възраст между 12 и 15 години на територията на Европейския съюз.

Партньорите имат намерение да заявят искания за такива разрешения и от други лекарствени регулатори по света, се казва в изявление, цитирано от Bloomberg. Те вече подадоха документи и пред американската Агенция по храните и лекарствата.

Заявките се основават на положителни данни от клинични изпитания, в които са участвали 2260 деца на възраст между 12 и 15 години. Препаратът е бил ефикасен в 100 процента от случаите, посочва БТА.

Ваксината на Pfizer/ BioNTech вече е разрешена за прилагане на младежи от 16 години нагоре в ЕС и САЩ.

Очаква се американските здравни власти да разрешат до средата на май употребата на препарата при непълнолетни между 12 и 15 години.

Европейският съюз разчита в голяма степен на препарата на двете компании за своята имунизационна програма, която все още изостава от тези на други страни, като САЩ и Великобритания, въпреки набраната инерция през последните седмици. Блокът иска да купи още 1,8 млрд. дози ваксини на Pfizer/ BioNTech до 2023 г., част от които се очаква да бъдат прилагани и при деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още