fallback

Путин: Руските ваксини са надеждни като автомат "Калашников"

Нашите лекарства се основават на технологии и платформи, които се използват буквално от десетилетия, заяви руският президент

17:40 | 07.05.21 г. 14
Автор - снимка
Създател

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че руските ваксини срещу Covid-19 са толкова надеждни, колкото и световноизвестният автомат "Калашников", предаде агенция ТАСС.

До момента в Русия са одобрени четири ваксини срещу Covid-19, разработени в страната. Сравнението на Путин се позова на оръжие от епохата на Съветския съюз, което остава популярно и широко използвано и до днес.

По време на видеоконферентен разговор с вицепремиера Татяна Голикова в четвъртък Путин каза: „Нашите лекарства се основават на технологии и платформи, които се използват буквално от десетилетия. Те са същевременно много модерни и актуални и несъмнено най-надеждни и най-безопасни“.

Коментарът на президента се случи в деня, в който здравните власти на страната регистрираха еднодозов вариант на руската ваксина Sputnik V, наречена Sputnik Light.

Путин цитира коментар, първоначално направен от австрийски лекар по-рано тази година относно ефикасността на руската ваксина.

Двудозовата версия на Sputnik V вече е разрешена в десетки други страни по света.

През миналата година Русия се сблъска с критики за разрешаването на Sputnik V, преди дори да са започнали тестовите процедури. Възприятието за Sputnik V започна да се променя през февруари тази година, когато данните от тестовете бяха публикувани в списание The Lancet. То посочва, че ваксината „изглежда безопасна и ефективна“ и показва 91% ефикасност срещу коронавируса.

Две други руски ваксини, EpiVacCorona и CoviVac, също получиха регулаторно одобрение в Русия, преди да приключат мащабните тестове.

Вижте още във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още