fallback

Гърция ще отпусне 400 млн. евро допълнителна помощ за туризма

Подкрепата ще бъде целева, но конкретните мерки още не са изработени, коментира финансовият министър на страната

18:30 | 17.05.21 г.

Допълнителни 400 млн. евро ще бъдат отпуснати в подкрепа на гръцкия туризъм, съобщи финансовият министър на южната ни съседка Христос Стайкурас, цитиран от Ройтерс. Страната откри новия летен сезон на 15 май и се надява на приходи, с които да извади сектора от колапса през 2020 г.

В сектора на туризма се изработва около 1/5 от гръцкия брутен вътрешен продукт. Плановете на правителството са за допълнителна целева подкрепа, уточни Стайкурас. Той не даде повече подробности, докато не бъдат изготвени схемите

.

Досега Гърция отпусна 39 млрд. евро помощи за компаниите, засегнати от пандемията от коронавируса в различни икономически сектори, включително и туризма.

По-рано днес (17 май) Европейската комисия съобщи, че одобрява поредната схема за подкрепа на микро, малки и средни компании в страната, пострадали тежко от мерките в борбата срещу пандемията от коронавируса, на стойност 793 млн. евро.

Оценката на Брюксел е, че схемата е в съзвучие с правилата за държавната помощ на ЕС. Компаниите по нея ще получат директни грантове от държавата за покриване на задълженията си. Мярката е отворена за всички сектори от икономиката, с изключение на финансовия, става ясно още от съобщение от пресцентъра на ЕК.

Целта е малкият бизнес да успее да избегне банкрут и да рестартират своята икономическа дейност.

Стойността на грантовете ще бъде до 225 хил. евро за компаниите в сектора на селското стопанство, до 270 хил. евро за рибарство и аквакултури и до 1,8 млн. евро за компаниите от всички останали сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още