fallback

Европейският орган одобри ваксината на Pfizer за деца над 12 години

Сега всяка европейска държава ще трябва да реши сама дали и от кога ще започне да имунизира тийнеджърите

20:56 | 28.05.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските държави могат да започнат ваксинирането на деца между 12 и 15 години, след като европейският лекарствен регулатор (ЕМА) одобри в петък използването на ваксината срещу COVID-19 на BioNTech/Pfizer и в тази възрастова група.

Научната комисия на ЕМА съобщи, че представените данни от производителя показват, че ваксината е ефективна и безопасна и при 12-15-годишните. Досега ваксината беше разрешена за хора над 16 години.  Препоръката за употреба остава същата и като при пълнолетните - поставяне на две дози от ваксината мускулно в ръката. Отстоянието между двете инжекции трябва да е от поне три седмици, предава DPA. 

Ваксинирането на децата и младежите се смята за изключително важна стъпка към постигане на колективен имунитет и овладяването на пандемията.

Сега всяка европейска държава ще трябва да реши сама дали и от кога ще започне да имунизира тийнеджърите.

През миналата седмица ЕК подписа договор с Pfizer за 1,8 млрд. дози ваксини, като председателят Урсула фон дер Лайен заяви, че те ще се използват за бустерни дози за удължаване имунитета на вече ваксинираните и за имунизиране на децата през следващите две години.

Ваксината вече е одобрена за поставяне на деца и младежи в САЩ и в Израел. Очаква се скори в Moderna да подаде документи за регистрация на своята иРНК ваксина за по-млади хора. По-рано днес стана ясно, че wаксината на BioNTech и Pfizer защитава безопасно и децата между 12 и 15 години от болестта Covid-19. Това доказват сега публикувани данни, които вече са били в  основата на спешното одобрение на ваксината в САЩ в тази възрастова група.

В рамките на проучването при повече от 1000 ваксинирани деца и юноши не е имало нито един случай на Covid-19, в приблизително същата по големина контролна група на  неваксинирани са се заразили 16 деца. След ваксинацията е имало най-вече само леки реакции като умора или главоболие, пишат учените в New England Journal of Medicine. Положителните резултати оправдават тестове върху по-малки деца или други групи, които са особено важни за защита, като бременни жени, подчертават те. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още