fallback

Швейцария иска от системно важните банки да увеличат ликвидността си

Ссегашните изисквания вероятно няма да бъдат достатъчни, за да покрият нуждите от ликвидност при извънредни ситуации или в случай на неизпълнение, според Берн

15:04 | 04.06.21 г.

Правителството на Швейцария заявява, че съществуващите изисквания за ликвидност за системно важните банки в страната, включително UBS Group AG и Credit Suisse Group AG, не са достатъчни, съобщава Bloomberg.

Анализ на най-важните банки в страната разкрива, че сегашните изисквания за ликвидност вероятно няма да бъдат достатъчни, за да покрият нуждите от ликвидност при извънредни ситуации или в случай на неизпълнение, посочва се в правителствено изявление във връзка с четвъртия правителствен доклад за оценка на банките, приет по-рано.

Работната група, включваща Министерството на финансите, Швейцарската национална банка и швейцарския регулаторен орган Finma, е натоварена със задачата да изготви начини за коригиране на изискванията, допълва се в изявлението.

Министерството на финансите също трябва да изготви предложения за това как системите за стимулиране на големите банки могат да бъдат подобрени.

Швейцарските регулатори разглеждат по-отблизо стабилността на заемодателите на фона на бурните месеци в сектора. Сривът на Archegos Capital Management нанесе щети както на Credit Suisse, така и на UBS тази година.

Credit Suisse понесе двоен удар, тъй като претърпя загуби и заради фалита на търговската финансова компания Greensill Capital.

Finma поиска от Credit Suisse капиталът от втори ред да бъде увеличен с 1,9 млрд. швейцарски франка заради фалита на Greensill. Finma също наложи временно увеличение на буфера за рисковопретеглените активи на банката заради фалита на Archegos. Банката също така събра 2 млрд. долара нови средства от инвеститори чрез конвертируеми облигации, за да укрепи баланса си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още