fallback

Лагард: Еврозоната се възстановява по-бързо от очакваното

Според президента на ЕЦБ инфлацията ще нараства и през есента, но само временно

20:42 | 25.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Еврозоната се възстановява по-бързо от очакваното по-рано, но все още се нуждае от постоянна фискална и парична подкрепа, така че коронавирусната пандемия да не оставя своите белези върху икономиката. Това каза в петък управителят на ЕЦБ Кристин Лагард по време на втория ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

„БВП на еврозоната се възстановява и ще се върне на нивата отпреди пандемията до първото тримесечие на 2022 г.,  което би било с три месеца по-рано от очакванията ни през пролетта", посочи Лагард пред европейските лидери, съобщава Ройтерс, цитирайки служител, запознат с водените разговори.

Същевременно Лагард призова лидерите да поддържат по-разхлабена фискална политика, предупреждавайки, че преждевременното спиране на мерките за стимулиране може да провали нововъзникващото възстановяване.

На срещата на върха тя заяви, че е необходима постоянна подкрепа, за да се избегне възможността пандемията да остави големи белези върху икономиката. „Фискалната и паричната политика продължават да играят своята роля в подкрепа на икономическата активност и укрепване на доверието. Необходима е непрекъсната подкрепа“, каза тя.

Лагард е цитирала примера с последиците от голямата финансова криза, когато отскокът не успя да бъде поддържан, защото „зелените издънки не бяха напоени“, цитира Bloomberg запознат източник, пожелал анонимност.  

Според Лагард инфлацията в еврозоната вероятно ще продължава да се повишава през есента, но отново се аргументира, че това ще бъде само временно нарастване. Това мнение обаче не се споделя от всички. По-рано днес главният икономист на Allianz Мохамед Ел-Ериан заяви в интервю за CNN: „Не разбирам откъде идва тази увереност, че инфлацията ще бъде временна. Бих предпочел централните банкери да бъдат по-отворени. Но те са абсолютно убедени в своето мнение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още