IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell обеща по-висока възвръщаемост за акционерите след скока на петрола

Компанията ще повиши възвръщаемостта на своите акционери чрез обратно изкупуване на акции или дивиденти по-рано от очакваното

18:57 | 07.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Shell обеща по-висока възвръщаемост за акционерите след скока на петрола

Петролната компания Royal Dutch Shell ще повиши възвръщаемостта за своите акционери чрез обратно изкупуване на акции или дивиденти по-рано от очакваното, след като рязкото покачване на цените на петрола и газа му помогна да намали дълга си, съобщи англо-нидерландската енергийна компания, цитирана от Ройтерс.

Shell ще увеличи разпределението на средства сред акционерите с между 20% до 30% от паричния поток от операции, започващи през второто тримесечие, заяви компанията преди публикуването на тримесечните резултати.

Ходът, който се случва по-рано, отколкото много анализатори са очаквали, се дължи на „силни оперативни и финансови резултати, съчетани с подобрена макроикономическа перспектива“, се посочва в съобщението.

Търгуваните на лондонската фондова борса акции на Shell поскъпнаха с 2,2% след новината спрямо повишението от 1,2% за по-широкия европейски енергиен индекс.

По-рано Shell заяви, че ще повиши възвръщаемостта, след като нетният й дълг спадне под 65 млрд. долара. Компанията заяви в сряда, че ще "оттегли" целта, без да уточни дали я е постигнала.

"През второто тримесечие Shell очаква да намали допълнително нетния си дълг. Голяма част от анализаторите очакваха Shell да увеличи дистрибуцията към края на годината, но силното покачване на цените на петрола и природния газ през последните месеци ускориха графика за това.

През първото тримесечие компанията повиши дивидента си, след като печалбите нараснаха до 3,23 млрд. долара.
Shell, която е в разгара на стратегическа промяна за намаляване на емисиите на парникови газове, заяви, че ще се придържа към плановете си за разходи, които ще останат под 22 млрд. долара през 2021 г.

Въпреки по-високите цени на петрола и газа, Shell заяви, че търговията с втечнен природен газ (LNG) е "значително под средното ниво" през второто тримесечие подобно на предходното тримесечие. Очаква се за периода продажбите на петролни продукти да бъдат между 4 милиона и 5 милиона барела на ден, все още доста под нивата преди пандемията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още