fallback

Германия и САЩ решиха дългогодишния спор за „Северен поток 2“

Поне 10 години Украйна ще продължи да се ползва като транзитна страна за руския газ за Европа

20:36 | 21.07.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германия и САЩ разрешиха дългогодишния си спор за газопровода "Северен поток 2" в Балтийско море. Както казва американски държавен служител във Вашингтон, споразумението се състои, наред с другото, в удължаване на транспорта на руски газ през Украйна с поне десет години паралелно с експлоатацията на „Северен поток 2“.

Преди това се очакваше, че в случай на споразумение трябва да бъде гарантирана постоянната защита и икономическото бъдеще на Украйна. Тръбопроводът е предназначен да доставя природен газ от Русия през Балтийско море директно до Германия - заобикаляйки традиционната транзитна държава. Според помощник държавния секретар по политическите въпроси в Държавния департамент Виктория Нюланд двете правителства ще направят до минути официални изявления по темата.  САЩ и Германия се споразумяха да наложат санкции срещу Русия и германски компании, ако Москва реши да използва тръбопровода като политическо оръжие, заяви третият по ранг американски дипломат. 

При подобни сценарии Германия ще вземе мерки на национално равнище и ще настоява за приемане на такива и на ниво ЕС, за да бъде ограничена възможността на Русия да изнася енергоносители. Освен това САЩ и Германия ще призоват за продължаване с 10 години на изтичащо през 2024 г. споразумение, гарантиращо транзита на руски газ през Украйна. Администрацията на Байдън си запазва правото да използва санкции за всеки отделен случай, в съответствие с американското законодателство, казва един от източниците.

Германия също така се съгласи да допринесе за нов фонд от 1 милиард долара, който да помогне на Украйна да премине към по-чисти източници на енергия и да подобри енергийната си сигурност.

Споразумението ще разреши дългогодишен спор за тръбопровода за 11 млрд. долара, който сега е завършен на 98%, изграден под Балтийско море за пренос на газ от Арктическият регион на Русия до Германия. Засега то ще предотврати възобновяването на санкциите на Конгреса срещу "Северен поток 2" и неговия главен изпълнителен директор. Президентът Джо Байдън се отказа от тези санкции през май, за да даде време и на двете страни да преговарят.

Байдън и канцлерът на Германия Ангела Меркел призоваха за нов старт в германско-американските отношения във Вашингтон миналия четвъртък, след трудните години по времето на предшественика на Байдън Доналд Тръмп.

Байдън каза, че отново е изразил пред Меркел загрижеността си относно тръбопровода. Русия не трябва да използва това, за да „изнудва Украйна по никакъв начин“. Меркел заяви от своя страна, че "Северен поток 2" е допълнителен проект, а не алтернатива на транзита на газ през Украйна: „Нашето разбиране беше и е, и ще остане, че Украйна остава транзитна държава за природен газ". Меркел също така даде да се разбере, че ще бъдат предприети „активни действия", ако Русия не успее да гарантира правото на Украйна на транзит на газ.

Критиците гледат на тръбопровода като на геополитически проект на Русия, който застрашава енергийната сигурност на Европа. Те също така критикуват, че тръбопроводът може да навреди на Украйна. Киев зависи от милиардите приходи от транзит на руски газ. Привържениците на тръбопровода, от друга страна, обвиняват САЩ, че искат единствено да наложат продажбата на собствен, по-скъп газ, в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още