IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коктейлите от пестициди засилват смъртността при пчелите

Излагането на комбинация от пестициди е норма, а не изключение, твърдят изследователи

13:49 | 08.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Използването на готови коктейли от пестициди засилва в пъти смъртността сред пчелите, информира BBC, като се позовава на серия от 90 проучвания. В тях е измерено влиянието на екологичния стрес, причинен от пестицидите и лошото хранене.

Изследователите използват тези данни, за да изчислят как комбинацията от тези стресови фактори влияе на опрашващите насекоми. Според учените за търговските формули, които съдържат множество химикали, трябва да се изисква отделен лиценз. 

Пестицидите, продавани на фермерите като готови формули, могат да убията два пъти повече пчели, според анализаторите.

Излагането на комбинация от пестициди е норма, а не изключение, коментира пред BBC д-р Хари Сивитър от Университета на Тексас в Остин, ръководител на изследването.

Според изследване от 2016 г. пчелните семейства, контактували с по-голям брой пестициди, е по-вероятно да умрат. 

„Ако една пчелна колония е изложена на един пестицид, който убива 10% от пчелите и втори пестицид, който убива още 10%, бихте очаквали удвояване на ефекта или 20% смъртност. Но синергичният ефект може да доведе до измиране на 30-40% от насекомите“, казва той и призовава да се отчита взаимодействието между химикалите.

В същото време друго изследване твърди, че в глобален мащаб се повишава устойчивостта на пчелите срещу кърлежа Вароа, който причинява значителни икономически щети в сектора. Наблюдавано е сложно организирано поведение, при което пчелите изчистват заразени ларви от кошера, без да се налага химическо третиране.

Тази адаптивност е много важна и затова трябва да се поддържат здрави пчелните семейства, тъй като в бъдеще те ще бъдат подлагани и на други стресови фактори, казват учените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
janis
преди 2 години
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com...wwww.pacific-offshorebank.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още