IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се готви да живее с COVID-19, вместо да се бори с него

Страни като Германия и Италия разчитат на ваксинациите и задължителното носене на маска при новата вълна на коронавируса

08:00 | 30.08.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Битката срещу COVID-19 превключи в дългосрочен, нискоинтензивен режим в Европа, тъй като редица страни, включително Германия, Италия и Франция, преминават от стремеж за прекратяване на пандемията към подготовка за живот с нея, пише Wall Street Journal.

Правителствата очертават планове за кампании за носене на маски, често тестване и ограничени мерки за социално дистанциране, за да поддържат вируса под контрол преди третата пандемична зима в региона.

Те са подпомогнати от общество, което се оказва относително толерантно към социалните ограничения. За разлика от САЩ, където някои щати бързо отмениха ограниченията на фона на оптимизма, че вирусът затихва, никога не е имало големи очаквания, че пандемията е приключила в Европа, където броят на заразените нараства спорадично през пролетта и лятото.

Германия, която не е отменяла ограниченията по време на пандемията, съобщи по-рано този месец, че единствено ваксинирани, преболедували или хора със скорошен отрицателен тест за COVID-19 ще могат да влизат в ресторанти, болници и други места на закрито, ако броят на заразените не падне до много ниско ниво. Маските ще останат задължителни в затворени пространства и в обществения транспорт за неопределено време, дори за ваксинираните.

В Берлин, където учебната година започна през август, децата трябва да носят маски в училище и са тествани за вируса няколко пъти на седмица. Правителството изпрати писма до семействата на деца, които могат да получат ваксина срещу COVID-19, за да ги насърчи да я приемат.

Страни като Франция и Италия също правят ваксинирането, скорошното преболедуване или отрицателен тест предварително условие за ежедневни дейности. Френските ресторантьори, които не проверяват клиентите, рискуват глоби до 9 хил. евро и една година затвор.

В САЩ някои градове и щати като Калифорния обявиха неотдавна сходни ограничения.

Учени отбелязват, че плановете на правителствата показват реалността и осъзнаването, че COVID-19 няма да изчезне толкова бързо, колкото се смяташе, а вместо това ще заеме мястото си сред респираторните заболявания като грипа.

Не е ясно колко време ще е необходимо за достигане до този етап. Но ваксините означават, че най-смъртоносната част от пандемията почти сигурно е в миналото, а правителствата няма да прибягват отново до строги национални блокади за овладяване на вируса.

Новите смъртни случаи от COVID-19 както в Европа, така и в САЩ са значително по-малко спрямо предходните вълни на пандемията.

Европа постига напредък във ваксинирането на населението си след колебливото начало. В ЕС напълно ваксинирани са над 57% от населението, сочат данни на проекта Our World in Data (Нашият свят в данни) на Оксфордския университет към 30 август. В САЩ делът на напълно ваксинираните е 51%, а във Великобритания - 62%. Испания достигна 69%, Германия и Италия – 60%, а Франция - 58%. (В България този дял е 16% към 17 август, а в съседните страни варира от 25% в Северна Македония и 27% в Румъния до 55% в Гърция - бел. ред.)

Но според учените стадният имунитет, или етапът, в който населението е достигнало достатъчен имунитет чрез ваксинация или заразяване, за да се предотврати разпространението на вируса, остава далечна перспектива, ако изобщо може да бъде достигнат. Възможно е да се появят и нови варианти, които заобикалят тези защити.

Ограниченията за пътувания и режимите за изолация за потвърдени случаи на COVID-19 са нещо обичайно за региона и вероятно ще се запазят за известно време. Страните засилиха генетичното си наблюдение, за да проследяват по-добре вариантите. Много правителства разширяват повсеместните, редовни тестове за засичането на случаи и затягат, вместо да отслабват, системите си за проследяване на контакти.

Великобритания възприе малко по-различен подход, като избра да свали повечето ограничения и да се довери на ваксините и на поведението на хората за поддържане на COVID-19 под контрол. Премиерът Борис Джонсън призова британците да се научат да живеят с вируса, както с останалите респираторни заболявания.

Данните показват, че британците остават предпазливи въпреки смекчаването на ограниченията, което поставя на преден план потенциалната роля на поведението в ограничаването на разпространението на вируса. Допитване на YouGov установи, че 70% от британците са заявили в края на юли след смекчаването на ограниченията в Англия, че продължават да носят маски на обществени места, като делът не се е променил много от пролетта на 2020 г. насам. Много магазини и транспортни оператори продължават да изискват от клиентите да носят маска, но прилагането на правилата е хаотично.

Данни на Google показват, че посещенията във Великобритания на ресторанти, търговски центрове и места за забавление като киносалони в началото на август са с около 3% под нивата преди пандемията. Използването на обществения транспорт е с една трета по-ниско. Посещенията на работното място са с 42% по-малко.

Италия, която понесе по-тежък удар от пандемията, се готви за продължителна борба. Тя използва цветова система, която включва редица параметри, за да класифицира състоянието на пандемията и строгостта на ограниченията.

Червените области имат най-много ограничения, следвани от жълтите, зелените и белите, където няма почти никакви ограничения с изключение на носенето на маска на закрити обществени места. 

„Хората тук осъзнават, че битката срещу COVID продължава и че тя ще бъде дълга“, казва Клаудио Канчели, кмет на Нембро, град с 11 хил. души население близо до епицентъра на първата вълна на пандемията в Италия. Канчели отбелязва, че маските продължават да се носят често на открито, въпреки че не са задължителни, а хората казват, че са готови да получат трета доза ваксина, ако властите я одобрят.

„Хората не свалят гарда, защото знаят, че не е приключило и ще е необходимо дълго време, преди да стигнем до там“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
То е очевидно защо е цялата тази история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Опа руския клоун, я разкажи как е у Москвата. Великия вожд ваксинирали руснаците или преби вируса и той избяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"Европа се готви да живее с COVID-19, вместо да се бори с него."...........това е само част от идиотията ... Европа също ще плаща въглеродни квоти , вместо да залесява интензивно ... дърветата се хранят с въгледвуокис , ама хората вече са дебилизирани тотално !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Къв разпад на Запада хахаха и кой ще управлява вие мюсулманите,индийците и азиатците ли. Отивай да лъскаш руския и турския ботуш и се наведи добре да си по удобен на момчетата от ротата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
Дания вече го признаха за грип и точка, защото таз борба беше зададена да се води до изчистване на средната класа, да но някои елити са прозрели надалеч в бъдещето, за ралика от други, на които Ковида им вещаеше краткосрочна победа, но дългосрочно просто вещаеше не само разпад на Запада, но и заличаването му издълбинно от всякъде от историята кат такъв .... Еее за разлика от Кунчев дурака, има други хора на сериозни позиции които са "Shapers" те не четат монотонно от бележки зададени им от Щаба на Козяка т.е. "Readers" като някои друг слугинаж ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
korn
преди 2 години
хахаха на края ковида ще се присъедини към грипа и зимата хората ще боледуват от него както и от други болести, който умре, лош късмет. За кво беше цялата тази история, ще разберем след много години от някой изтекъл доклад на някоя специална служба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
TomaNeverni
преди 2 години
https://***.france24.com/en/live-news/20210828-160-000-protest-in-france-against-covid-rules
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
TomaNeverni
преди 2 години
https://***.thelocal.fr/20210829/in-pictures-160000-protest-in-france-against-covid-rules/?fbclid=IwAR0oWq3SfgQfgzoBD8a3RJcrzTcuSec0je-XGECf5OsqT2YtBMaWTR2t8Eg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
TomaNeverni
преди 2 години
То ако мислят , че така се "живее" ,по добре да ходят на луната. Но във Франция явно не мислят така:https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.thelocal.fr%2F20210829%2Fin-pictures-160000-protest-in-france-against-covid-rules%2F%3Ffbclid%3DIwAR0oWq3SfgQfgzoBD8a3RJcrzTcuSec0je-XGECf5OsqT2YtBMaWTR2t8Eg&h=AT2VdlT3dFOVAQP2HIUqJHzvwqMRTK1VAcqUs02adWQHTdaCaTJ1uJHvLqxox7GIHcSGaVNUuWjhkXuKhC0CBWA35sKdbH9y8V12JnSImaXvVvb-hAQ5rOA4nKOlFqPvmCJj&__tn__=%2CmH-R&c[0]=AT2RSDyA6PShcrPKM9drRmxWQja4nxyPeX6zm7w2AMZLfPF_FK4eVt-xlK8I5_Aa-vCtCdBMElv-hOz7VHa3I639ixb5N0lFteQjA-zajr2lz__SIMem-RMGo8_w0ys5hINXJID8qDdmsUO1e1XfxnrgAadNBpT223Qzk25rcikv0MZMBa0m8Dh7a_q9ko5dy2wJQAG0eflhwI4_qFct
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още