fallback

Данните за американската инфлация не дадоха единна посока на европейските борси

Общоевропейският индекс Stoxx 600 остана почти без промяна, като акциите в минния сектор отписаха 1,9%, а тези при технологиите напреднаха с 1,2%

19:18 | 14.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите европейски индекси завършиха сесията във вторник разнопосочно, след като бяха съобщени последните данни за американската инфлация, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 остана почти без промяна, като акциите в минния сектор отписаха 1,9%, а тези при технологиите напреднаха с 1,2%.

Британският измерител FTSE изтри 0,5%, като понижение от 0,4% имаше и за германския DAX. Ръст от 0,1% обаче отчете френския бенчмарк CAC.

 По-рано днес стана ясно, че цените, които американските потребители плащат, са нараснали през август по-слабо от очакванията, прекъсвайки поредица от силни ръстове. Това е показател, че част от натиска към ускоряване на инфлацията започва да отслабва, отбелязва агенцията. 

Индексът на потребителските цени (Consumer Price Index, CPI) е нараснал с 0,3% спрямо юли – най-малкия ръст от седем месеца насам, сочат данни на министерството на труда. Спрямо година по-рано CPI е нараснал с 5,3%. 

Междувременно представителката на Германия в Европейската централна банка Изабел Шнабел каза, че инфлацията в еврозоната “по всяка вероятност” ще се облекчи още следващата година, но институцията е готова да действа, ако това не стане. 

Цените в блока растат повече от очакваното, но банката продължава да държи на позицията си, че повишението е временно и се дължи на по-скъпия петрол и суровини, както и на недостиг на компоненти като чипове.

При индивидуалните акции тези на британския търговец на дребно JD Sports поскъпнаха с 9,7%, след като компанията отчете седемкратен ръст на печалбата за полугодието.

Обратно, испанската компания за комунални услуги Endesa изтри 5,2% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още