fallback

Полски евродетутати поискаха ЕК да разследва "Газпром" за цената на газа

Имаме запаси за 100 години напред, уверен е Алексей Милер

16:24 | 17.09.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Група от около 40 европейски депутати от Полша са поискали с писмо до Европейската комисия да бъдат разследвани действията на "Газпром" във връзка с рекордно високите цени на природния газ в Европа. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на свои източници.

В последните месеци цената на природния газ в Европа расте непрекъснато, като причините, сочени от анализаторите, са комплексни. От една страна, икономиката се възстановява по-бързо от очакваното, а в същото време доставките на газ липсват. Европа не може да конкурира Азия, която привлича доставките на втечнен газ, а и доставките на "Газпром" са намалени.

В началото на зимния сезон газохранилищата на Стария континент са полупразни - запълнен е едва 62% от капацитета на съоръженията.

Експерти сочат, че "Газпром" не пълни газовите хранилища, които обичайно използва на територията на Европа за покриване на неритмичното търсене на газ през зимата. Това създава напрежение на пазарите и цените растат. Според германски наблюдатели причината за това поведение на руския гигант е надеждата, че така ще бъде ускорено сертифицирането на проекта "Северен поток 2".

В същото време от "Газпром" съобщават за увеличение на продажбите си в Европа от началото на годината. Газовата компания се похвали преди дни и че увеличава добива на газ. Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер пък е категоричен, че "Газпром" има запаси от газ за следващите 100 години.

Някои от находищата на компанията в Ямал няма да бъдат изчерпани преди 2132 година, увери той участниците във форум в Москва.

Бордът на директорите на компанията актуализираха инвестиционната програма за 2021 година, като причината е нуждата от допълнителни средства за приоритетните проекти за добив и пренос на природен газ, пишат от пресцентъра на "Газпром".

След одобрението през тази година инвестициите на газовия гигант ще достигнат 1,18 трилиона рубли (16,2 млрд. долара), като само капиталовите разходи са в размер на 1,024 трилиона рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още