fallback

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е арестуван на о. Сардиния

Арестът е станал въз основа на европейска заповед за задържане, датираща от 14 октомври 2019 г., докато той е отивал на международно изложение

07:59 | 24.09.21 г. 4

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е евродепутат, е бил задържан в Италия, предадоха световните агенции, като се позоваха на адвоката му Гонсало Боайе.

Пучдемон живее в изгнание в Белгия от 2017 г. след опита за отцепване на Каталуния. Той е бил арестуван вчера при пристигането си на остров Сардиния, където отивал в качеството си на евродепутат, казва адвокатът на Пучдемон.

Арестът е станал въз основа на европейска заповед за задържане, датираща от 14 октомври 2019 г.

Пучдемон е издирван от съдебните власти в Мадрид във връзка с опита за отцепване на Каталуния през 2017 г., като и за отклоняване на държавни средства.

Каталунският лидер е бил арестуван в Алгеро, потвърди и началникът на канцеларията на Пучдемон - Жозеп Луис Алай. Това е станало още на летището на Алгеро, където той е бил задържан от италианската гранична полиция.

Той е пристигнал от Брюксел за участие в международно изложение на остров Сардиния и за среща с регионалните власти. Днес Пучдемон ще бъде доведен в апелативния съд в Сасари, който е компетентен да реши дали той да бъде освободен или екстрадиран, допълни Алай.

На 9 март Европейският парламент сне имунитета на Пучдемон и на още двама евродепутати, които също са привърженици на независимостта на Каталуния. На 30 юли тази мярка бе потвърдена от Европейския съд.

Испанските власти искат Пучдемон да бъде съден в Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още