fallback

"Газпром" е готов да увеличи доставките на газ за Европа

Чрез пропаганда САЩ се опитват да увеличат транзита на газ през Украйна, смята говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

15:28 | 26.09.21 г. 16

Коментарите, че "Газпром" не изпълнява своите задължения по договорите с европейските клиенти са "политическа пропаганда", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за телевизионния канал "Россия 1". Според него газовият гигант дори е готов да увеличи доставките си за Европа, предаде ТАСС.

Говорителят на Кремъл обвини САЩ, че опитва да увеличи транзита на природен газ през Украйна.

"Газпром" изпълнява всички допълнителни заявки за доставка на природен газ и нито един клиент няма претенции. "Не би могъл и да има", обясни още Песков.

От седмици цената на природния газ в Европа расте и е на най-високото си ниво от 2013 година насам. От началото на годината суровината е поскъпнала с 250%. Много анализатори сочат като основна причина за това бързото възстановяване на европейската икономика след пандемията от коронавируса, както и липсата на достатъчно доставки.

"Газпром" съобщава, че изпълнява всички свои ангажименти по договорите си с европейските си клиенти, но според Международната агенция за енергетика (МАЕ) това не е така. 40 европейски депутати също поискаха от ЕК да разследва действията на "Газпром", подозирайки нарушения, които водят до ръста на цените.

Много анализатори също посочват, че доставките вероятно се извършват за сметка на газа в хранилищата, които са под контрола на "Газпром" в Европа. Това обяснява и ниските обеми в хранилищата, с които Старият континент ще посрещне зимата.

"Готов ли е "Газпром" да сключва още договори? "Газпром" има интерес от това, защото европейските потребители са нашият основен партньор", каза още Дмитрий Песков във връзка със ситуацията на пазарите на природен газ в Европа.

Съмнения за ограничаване на доставките будят и действията на Москва около "Северен поток 2". Много наблюдатели са на мнение, че Русия създава изкуствен дефицит, за да покаже важността на новия газопровод и така да получи по-бързо одобрение за дейността му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още