fallback

Силите в Германия са изравнени - първите партии са с почти равен резултат във вота

Минимална преднина имат социалдемократите, сочат предварителните резултати, но вероятно предстоят дълги преговори за съставяне на кабинет

20:39 | 26.09.21 г. 5

Социалдемократите и християндемократическият блок на Ангела Меркел, които управляват сега в голяма коалиция, водят с почти равен резултат от 25 процента на произведените днес (26 септември) парламентарни избори в Германия. Това показват данни от екзит пол, публикувани след края на изборния ден в 18 ч. (19 ч. българско време), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Трети в анкетата, направена по поръчка на телевизия ARD, са "Зелените" с 15 на сто.

Четвърти и пети с по около 11 процента са либералната Свободна демократическа партия (FDP) и крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD). Шестата формация, която вероятно ще влезе в новия състав на Бундестага, долната камара на германския парламент, е крайнолявата партия "Левите" с около 5 на сто.

Bloomberg допълва, че социалдемократите изпреварват минимално християндемократите и резултатите са 25,6% на 24,4%. Това дава първи мандат за съставяне на правителство на Олаф Шулц. Армин Лашет не признава поражение и обяви пред своите поддръжници, че ще направи всичко необходимо, за да състави правителство.

Това е най-слабият резултат след Втората световна война на Християндемократическия съюз (ХДС) на оттеглящата се след 16 години на поста канцлер Ангела Меркел и традиционният съюзник от Бавария - Християнсоциалния съюз (ХСС).

Според друго проучване екзит пол - направено по поръчка на телевизия ZDF - Германската социалдемократическа партия е първа с 26 на сто - с два процента пред блока ХДС/ХСС, допълва Франс прес.

Ройтерс отбелязва, че сега вниманието на двете най-големи германски политически сили ще се пренасочи към неформалните дискусии с други партии, най-вероятно със Зелените и FDP, които ще бъдат последвани от официални преговори за коалиция.

Прогнозните резултати до голяма степен са в унисон с предварителните очаквания за необходимост от трипартийна коалиция.

Прогнозите на анализаторите на фона на изравнените сили са за дълги преговори за съставяне на кабинет, а според законодателството на Германия канцлерът ще управлява докато новите министри положат клетва в Бундестага. През 2017 година преговорите за съставянето на сегашната управленска коалиция отнеха 171 дни, припомня Bloomberg. 

Така Меркел може да подобри рекорда за най-дългоуправляващ канцлер в следвоенна Германия. През декември, ако е на власт, тя ще задмине Хелмут Кол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още