fallback

Договорът на Унгария с "Газпром" може да предизвика дипломатическа война

Унгария е съгласувала с ЕК новия договор с "Газпром", смята представителят на Русия в ЕС Владимир Чижов

21:35 | 28.09.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Договорът на Унгария за доставка на газ с "Газпром" може да предизвика дипломатическа война. Ден, след като контрактът беше подписан, украинският външен министър Дмитро Кулеба е привикал унгарският посланик, за да го запознае с позицията на Киев по документа, съобщава АР.

Новият дългосрочен договор на Будапеща заобикаля Украйна - Унгария ще получава основните количества от суровината през "Турски поток" и съответно - през България. Документът беше подписан от представители на "Газпром" и унгарската MVM във външното министерство на Унгария.

Киев обаче заяви, че ще се обърне към Европейската комисия, за да провери дали няма нарушения на енергийните правила на общността. Украйна ще загуби милиони от транзитни такси и именно по тази причина се противопоставя остро и на пускането на "Северен поток 2" в експлоатация.

В съобщение на украинското външно министерство от 27 септември се казва, че новият газов договор на Унгария ще застраши енергийната сигурност на Украйна, а и на цяла Европа. Оттам предупредиха, че контрактът може да влоши украинско-унгарските отношения.

Унгария е съгласувала новия договор за доставка на газ с "Газпром" с Европейската комисия, уверен е представителят на Русия в Брюксел Владимир Чижов в ефира на "Россия 24", цитиран от ТАСС.

Според него няма начин Будапеща да не е спазила всички европейски изисквания при договорките с руския газов гигант.

В Унгария също са категорични, че договорът защитава интересите на страната и не е политически обоснован.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още