fallback

Испания: ЕС трябва да купува газ заедно

Испанският премиер Санчес предложи държавите от ЕС да могат да преговарят като съвместен блок и да съхраняват стратегически запаси от газ

16:06 | 03.10.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На фона на повишаването на цените на газа испанският премиер Педро Санчес предложи ЕС да преговаря с доставчиците като единен блок. Съвместните покупки и „стратегически резерви на газ в Европа" биха могли да подобрят преговорната сила на всички страни от ЕС, заяви Санчес по време на икономически форум в Понтеведра в северозападна Испания. Повишаването на цените на енергията е проблем в целия ЕС, изтъкна той.

Цените на природния газ рязко се повишиха на световните пазари през последните няколко седмици. В резултат на това цените на електроенергията се повишиха в много страни. Испания, Италия и Франция са особено тежко засегнати. Икономистите считат за причини за тенденцията и икономическото възстановяване след пандемията от коронавируса, проблемите с поддръжката в производствената и тръбопроводната инфраструктура и нарастващият глад за енергия в Азия.

За да смекчи социалното въздействие, испанското правителство временно намали ДДС за електроенергията. По-рано и Европейската комисия одобри такива мерки за помощ. Повишаването на цените на газа е в дневния ред на следващата среща на върха на държавните и правителствените ръководители на еврозоната на 21 и 22 октомври.

А междувременно в четвъртък вечерта Франция вече обяви, че ще замрази цените на електроенергията и газа до април. „Няма да има по-нататъшно увеличение на цените на газа“, обяви премиерът Жан Кастекс в четвъртък вечерта по TF1. Цената на газа е нараснала с 57 % от януари. Доставчиците, които ще трябва да продават газа под изкупната цена, ще получат държавна помощ, увери Кастекс. Той прогнозира, че цените на газа ще намалеят значително от идната пролет и допълни, че спадът няма да се прехвърли изцяло при потребителите, за да се компенсира замразяването на регулираните цени от ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още