IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домакинствата в еврозоната спестяват по-малко през второто тримесечие

Потреблението и инвестициите на хората са се увеличили за периода

14:14 | 04.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Домакинствата в еврозоната намаляват спестяванията и харчат повече през второто тримесечие на годината, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Темпът на спестяване на домакинствата в еврозоната се забавя до 19% за периода април-юни в сравнение с 21,5% през януари-март 2021 г.

Въпреки намалението обаче темпът все още е в топ 3 на най-високите стойности, откакто започва следенето на данните през 1999 г. Най-високото ниво е 25,2% през второто тримесечие на 2020 г.

Спадът в степента на спестяване на домакинствата в еврозоната се обяснява с нарастване на потреблението с 4,4% на тримесечна база.

Същевременно обаче брутният разполагаем доход на домакинствата се увеличава с по-бавен темп – 1,3% за същия период спрямо предишното тримесечие.

В същото време процентът на инвестиции на домакинствата в еврозоната се е увеличил от 9,2% на 9,4% през второто тримесечие, което е най-високата му стойност от 2011 г.

Коефициентът на бизнес инвестиции в еврозоната през второто тримесечие намалява до 23,6% в сравнение с 23,9% през първото тримесечие на 2021 г. Това се обяснява със забавянето на ръста на брутната добавена стойност и ръста на компенсациите за служителите (заплати и осигуровки).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още