fallback

Ще предложи ли Азербайджан повече газ на Европа?

България може да бъде разпределител в енергийната система на Стария континент, посочи Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов

19:30 | 07.10.21 г. 4

„Страната ни има големи находища и можем да снабдяваме европейските пазари. Ние сме алтернативен източник, чрез който може да се разнообрази пазарът в Европа“, смята дипломатът и потвърди, че страната му вече 15 години доставя петрол за Европа.

Д-р Хюсейнов съобщи, че Азербайджан има готовност да подава по-големи количества, тъй като капацитетът не е запълнен. Той съобщи, че страната му разполага с 2,6 трилиона кубични метри газ залежи, което означава, че в близките 100 години могат за се експлоатират тези находища. 

„Независимо от сегашната ситуация, целта на страната ни е да предоставяме повече газ и да разширим обемът на доставките“, заяви посланикът в контекста на европейската енергийна сигурност и напомни, че азерският газ преминава през седем държави.

Какво е значението на Азербайджан за европейската сигурност на фона на събитията в Афганистан? Какво предвижда договорът, подписан през 2013 г. между България и Азербайджан? Какво е изпълнението на проекта по изграждането на интерконектора между България и Гърция?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости от предаването "В развитие" може да гледате тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още