fallback

Над 75% от пълнолетните в ЕС са напълно ваксинирани срещу COVID

През последните десет месеца Европейският съюз е изнесъл над 1 млрд. дози ваксини по света

15:32 | 18.10.21 г. 5

Повече от 75% от пълнолетните граждани в Европейския съюз вече са напълно ваксинирани. Това съобщи председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Целта е следващата година да постигнем равнище на ваксинация от 70% в световен мащаб, допълни тя, цитирана от пресслужбата на еврокомисията.

Председателят на Европейската комисия, заяви, че ЕС вече е изнесъл над 1 млрд. дози ваксини срещу Covid-19 в над 150 страни по света от декември 2020 г. насам. 

Европейският съюз е най-големият износител на ваксини срещу коронавирус, отбелязва Фон дер Лайен и посочи, че блокът е изнесъл толкова ваксини за трети страни, колкото е и доставил на гражданите от съюза.

"Доставихме около 87 млн. дози на държавите с ниски и средни доходи чрез COVAX. Винаги сме споделяли ваксините си справедливо с останалата част на света. Изнасяхме толкова, колкото и доставихме на гражданите на ЕС. Всъщност всяка втора ваксина, произведена в Европа, се изнася", каза председателят на Европейската комисия.

Източник: ECDC

Фон дер Лайен заяви, че отделно от износа през следващите месеци ЕС ще дари поне 500 млн. дози ваксини срещу коронавирус на най-уязвимите страни. Тя призова другите страни "също да се активизират".

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) близо 80% от гражданите на ЕС на възраст 18 и повече години са получили поне една доза ваксина от началото на кампанията за ваксинация срещу Covid-19.

България продължава сериозно да изостава, като отново заема последно място в целия ЕС с едва 25% ваксинирани с поне една доза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още