fallback

Covid-19 е заличил 28 милиона години живот

Според ново проучване продължителността на живота в България е намаляла с близо 2 години за мъжете и с 1,37 години за жените

13:06 | 04.11.21 г. 10

Covid-19 е причинил загубата на 28 млн. години живот, сочи най-голямото проучване досега, което оценява мащаба на влиянието на пандемията, пише The Guardian.

Огромната жертва бе разкрита в проучване, водено от Оксфорския университет, което изчислява изгубените години живот в 37 страни. Проучването измерва броя на смъртните случаи и възрастта, на която е настъпила смъртта, като това го прави най-подробната оценка досега за влиянието на Covid-19.

Наред със значителния спад в продължителността на живота в повечето страни, броят на годините, изгубени от преждевременна смърт, расте. Изследователите казват, че реалната смъртност вероятно е дори по-висока, тъй като не включват повечето страни от Азия, Африка и Латинска Америка в проучването заради липсата на данни.

Д-р Назрул Ислам от департамента по обществено здраве в Нюфийлд към Оксфорд, който ръководи проучването, казва, че с екипа си са били „шокирани“ от откритията, които са публикувани в медицинския журнал BMJ.

“В един момент трябваше да спрем, за да прегледаме всичко“, казва Ислам, който също е изгубил близки и колеги от Covid. Въпреки че има личен опит с въздействието на болестта, Ислам все пак е бил изненадан от данните. „Нищо не е ме шокирало толкова много в живота ми, колкото пандемията“, казва той.

Изследователите казват, че разбирането на пълното влияние на Covid – най-лошата обществена здравна криза от век насам, е изискало не само преброяване на допълнителните смъртни случаи, но и анализ колко преждевременни са били те. Използвайки показателя загубени години живот (YLL), международен екип изследователи, ръководени от Ислам, е оценил промените в продължителността на живота и допълнителните години живот, загубени по всякакви причини през 2020 г.

Те сравняват наблюдаваната продължителност на живота и изгубените години живот през 2020 г. с тези, които биха били очаквани въз основа на историческите тенденции в периода 2005-2019 г., в 37 страни с висок среден и висок доход.

Между 2005 и 2019 г. продължителността на живота при мъжете и жените се е увеличила във всички страни в проучването. През 2020 г. има спад в продължителността на живота при мъжете и жените във всяка страна с изключение на Нова Зеландия, Тайван и Норвегия, където има увеличение, и Дания, Исландия и Южна Корея, където не са намерени доказателства за промени.

Най-големият спад в продължителността на живота в години е в Русия (-2,33 г. за мъжете и -2,14 г. за жените), САЩ (-2,27 г. за мъжете и -1,61 г. за жените) и България (-1,96 г. за мъжете и -1,37 г. за жените). Спадът в продължителността на живота в години в Англия и Уелс е -1,2 г. при мъжете и -0,8 г. при жените.

1

През 2020 г. изгубените години живот са били по-високи от очакваното във всички страни с изключение на Тайван и Нова Зеландия, където е имало спад на показателя, и Исландия, Южна Корея, Дания и Норвегия, където остава без промяна.

В останалите 31 страни над 222 млн. години живот за били изгубени през 2020 г., което е с 28,1 млн. повече от очакваното (17,3 млн. г. при мъжете и 10,8 г. при жените).

Най-много изгубени години живот на 100 хил. души има в Русия (7020 г. при мъжете и 4760 г. при жените), България (7260 г. при мъжете и 3730 г. при жените) и Литва (5430 г. при мъжете и 2640 г. при жените).

2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още