fallback

Кадри Симсон: Енергийната криза не е причина да се откажем от зеления преход

190 държави се съгласиха да се откажат от въглищата по време на срещата в Глазгоу

18:53 | 04.11.21 г. 16

Ситуацията на енергийните пазари днес не е основание да се откажем от зеления преход, заяви комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон по време на климатичната конференция COP26, която се провежда в Глазгоу.

Пред участниците във форума тя посочи, че енергийната криза дори трябва да ускори отказа от въглищата, защото чистата енергия ще намали зависимостта на Европа от изкопаемите горива. "Въглищата са най-големият източник на емисии в глобален мащаб и тяхното използване трябва да бъде спряно", коментира Симсон, цитирана от пресцентъра на ЕК.

ЕС е пример, че отказът от въглищата е възможен - днес около 1/3 от електроенергията в общността идва от възобновяеми източници. Очакванията са, че до 2030 година този дял ще бъде 2/3, а много държави вече ще са се отказали от въглищата.

"Подкрепяме тези усилия с безпрецедентна програма за зелено възстановяване след коронавируса, както и механизма за справедлив преход", отчете още енергийният комисар. През Фонда за справедлив преход ще бъдат мобилизирани 75 млрд. евро, които ще бъдат насочени към най-засегнатите от енергийния преход региони - въглищните.

Симсон отчете, че от последната среща за климата, провела се в Мадрид, ЕС е реализирал множество инициативи, като например Зелената сделка, промяна на законодателството, одобрил е въглеродна неутралност до 2050 година, както и ускоряване на целите за намалението на емисиите въглероден диоксид до 2030 година - от сегашните 40%, до поне 55% надолу спрямо нивата от 2010 година.

Повечето държави в ЕС вече имат план и крайна дата за пълен отказ от въглища, а останалите работят по него, допълни още енергийният комисар в Глазгоу.

Преди ден по време на COP26 190 държави подписаха споразумение за отказ от въглища. Сред тях липсват големите потребители САЩ, Китай и Австралия, но според оценките е стъпка напред в изпълнението на целите за защита на климата.

Канада се съгласи да спре износа на въглища до 2030 година. Южна Африка, която е най-големият замърсител със серен диоксид (заради горенето на въглищата) в света също заяви, че готви амбициозна енергийна реформа, която предвижда затварянето на старите въглищни мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още