fallback

ЕС трябва да застане зад Полша

Засега съюзът предлага на властите във Варшава само служители от Frontex, но това са просто безсмислени жестове

16:22 | 10.11.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Полша е атакувана. В това няма съмнение. Ясно е и кой е нападателят: Александър Лукашенко. Беларуският диктатор кара мигранти от Близкия изток до полската границата. Той ги използва като оръжие в хибридна война, която започна срещу Полша и по този начин - срещу Европа.

А какво прави ЕС?

Той предлага на Полша служители от граничната агенция Frontex, като казва, че европейският орган за убежище може да осигури персонал. Това са безобидни, безсмислени жестове, нищо повече. 

А на фона на ситуацията по източните граници на Европа дванадесет държави членки на ЕС наскоро поискаха от Европейската комисия да предостави финансиране за издигането на „физически бариери“. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отхвърли това искане. ЕС няма да даде пари за "стени и бодлива тел". Точка.

Чак да си потъркаме очите невярващо. От всички хора точно Фон дер Лайен казва това! Когато турският автократ Реджеп Тайип Ердоган докара мигранти до гръцката граница през пролетта на 2020 г., за да окаже натиск върху ЕС, Фон дер Лайен веднага замина за Гърция. „Вие сте щитът на Европа!”, извика тя към гръцките граничари, които отблъснаха мигрантите със зашеметяващи гранати, палки и бодлива тел.

Най-после ЕС изглеждаше готов да заеме решителна позиция срещу автократите и диктаторите. „ЕС трябва да се научи да говори езика на властта”, обяви Фон дер Лайен, когато встъпи в длъжност през декември 2019 г. Програмно изречение, но и обещание. Съюзът няма да позволи да бъде изнудван. 

Но защо онова, което важеше за Гърция, не важи за Полша? Атаката на Лукашенко е далеч по-безмилостна, по-цинична и по-решителна от тази на Ердоган.

Може би защото полското правителство е в тежък спор и противоречие с ЕС по въпросите на върховенството на закона? Тази възможност не може да бъде отхвърлена с лека ръка.

Да, полското правителство е противоречиво. Да, то потъпква ценностите на ЕС. Но да не искаш да му помогнеш в този час е нечестно, погрешно и фатално. Ако сега не застанем до Полша - а в този случай това означава и чрез финансовия принос на ЕС за изграждането на гранична ограда - тогава това правителство с право ще може да каже: Вижте, ние защитаваме Европа, а Европа ни изоставя.

Не, именно защото това правителство следва антиевропейски курс, сега Европа трябва да покаже солидарност с Полша. Това е най-добрият начин да задържим тази държава в ЕС. Това е и най-добрият начин да се сложи край на диктатори като Лукашенко и неговия ментор в Москва.

Предизвиканата от Лукашенко криза е част от всеобхватна хибридна война, която се води на много места по източната граница на Европа: понякога с доставките на газ, понякога с придвижването на войски към Украйна, понякога с хакерските атаки, а сега - с мигрантите.

Полша има право да се защитава в тази хибридна война и ЕС е длъжен да застане до нея, защото Полша защитава и ЕС. Толкова е просто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още