fallback

Лукашенко заплаши да спре транзита на газ към ЕС заради спора с Полша

Ако те наложат допълнителни санкции, които са неприятни и неприемливи за нас, ще трябва да отговорим, предупреди президентът

13:21 | 11.11.21 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Беларуският президент Александър Лукашенко заплаши да "врътне кранчето" на газа към Европейския съюз, ако Полша затвори границата си за хилядите мигранти, които искат да преминат от страната му в ЕС.

„Ако те наложат допълнителни санкции, които са неприятни и неприемливи за нас, ще трябва да отговорим“, каза Лукашенко, пред държавната медия Belta по време на среща с членове на правителството в Минск, цитиран от Bloomberg.

Лидерът, който е на власт от 1994 г., заяви също, че е поискал Русия да разположи стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрени оръжия, за охрана на границите на Беларус. Също така се обмисля и пълно спиране на карго транспорта към Европа през страната, както и други мерки.

Хиляди мигранти, най-вече от Близкия изток, продължават да чакат възможност за преминаване в ЕС край границата на Беларус с Полша. Съседна Литва, която е изправена пред сходен проблем, призова ООН да отвори хуманитарен коридор в Беларус.

В началото на седмицата Полша отправи обвинения срещу Беларус, че опитва да предизвика голяма конфронтация, след като видеоклипове показаха стотици мигранти, които се насочват към полската граница и някои опитват да преминат оградата.

Европейският съюз, от който Полша и Литва са част, също обвинява Минск, че насърчава мигрантите от Близкия изток и Африка да преминават в ЕС като форма на хибридна война за отмъщение заради западните санкции срещу правителството на Лукашенко за злоупотреби с човешки права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още