fallback

KPMG: Лошa оценка за Германия като бизнес дестинация

Федералната република става все по-непривлекателна като място за бизнес за чуждестранните инвеститори

13:05 | 17.11.21 г.
Автор - снимка
Създател

„Твърде скъпо и твърде бавна в трансформацията“: Според консултантската и одиторска компания KPMG чуждестранните корпорации са все по-критични към Германия като бизнес дестинация и намаляват инвестициите си. За данъчната система и цифровата инфраструктура страната получава особено лоши оценки: тук Германия „губи повече конкурентоспособност в сравнение с ЕС“, съобщи KPMG в сряда, цитирана от DPA.

Специалистите са разпитали 360 главни финансови директори на филиали за Германия на международни корпорации от САЩ, Китай, Япония и Европа. Според анкетата само 19% от тези фирми планират да инвестират поне 10 млн. евро годишно в Германия през следващите пет години. Преди четири години 34% искаха това.

Проучените членове на бордовете посочват като най-голямата пречка пред инвестициите неадекватната цифрова инфраструктура. За 9% от анкетираните тя дори е „най-лошата в ЕС”, за още 24% е „една от петте най-слабо представящи се в ЕС”.

Друг резултат от проучването: „Германия е твърде скъпа – по отношение на електроенергията, данъците и разходите за труд“. В случая с електроенергията за индустрията сега Германия е на дъното на ЕС с разходи от 18,18 цента на киловатчас.

Освен това разпитаните финансови директори оценяват германската данъчна система като „неконкурентна“.

Порутени пътища, мостове и жп линии

Междувременно проблемните пътища, мостове и релси също са остро критикувани. Само 59% от анкетираните членове на бордовете класифицират логистичната инфраструктура сред първите пет в ЕС.

Бизнес дестинацията получава най-добри оценки за стандарта на живот (81 процента), обществената безопасност (80 процента) и политическата стабилност (80 процента).

Като място за изследователска дейност 56% от анкетираните мениджъри подреждат Германия в топ позиция. Налице е значителен напредък в наличието на квалифицирани специалисти: според проучването на KPMG 38% от компаниите подреждат страната сред първите пет в ЕС по този въпрос.

Въпреки това, със средно 36,60 евро на час, разходите за труд са доста над средните за ЕС от 28,50 евро. Заради високото ниво на производителност на труда международните инвеститори досега приемаха това. За 72% от анкетираните Германия е начело и по този показател. „Инвеститорите обаче са загрижени за стагнацията в производителността на труда в Германия, която продължава от 2018 г.“, сигнализират експертите.

Освен това само всеки трети респондент причислява Германия в Топ 5 по отношение на среда, която насърчава иновациите. Привлекателността на дестинацията намалява. „По-нататъшно увеличаване на регулацията и бюрокрацията в резултат на планираното екологично законодателство на ЕС“ е заплаха за Германия като място за инвестиции, предупрежава членът на борда на KPMG Андреас Глунц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още