fallback

Лагард: Не трябва да затягаме паричната политика твърде скоро

Според председателя на ЕЦБ банката приема опасенията за нарастващите цени "много сериозно"

12:51 | 19.11.21 г. 3

Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да затяга паричната си политика твърде скоро – дори изправена пред „нежелана и болезнена“ инфлация, заяви днес председателят на ЕЦБ Кристин Лагард.

Банката приема опасенията за нарастващите цени „много сериозно“, каза Лагард по време на Европейския банков конгрес във Франкфурт, повтаряйки, че не предвижда увеличение на лихвените проценти следващата година.

„Оценяме, че по-високата инфлация притиска реалните доходи на хората, особено на онези, които са на дъното на разпределението на доходите“, каза тя, цитирана от Bloomberg.

Цените в еврозоната се вдигат с най-бързия темп от 2008 г. насам. Макар че прогнозите са инфлацията да се забави през 2022 г., има вероятност първо да се ускори заради по-високите енергийни разходи и проблемите с веригите на доставки – фактори, които представителите на ЕЦБ до голяма степен възприемат за временни.

Ръстът на цените в Германия достигна 4,6% миналия месец, което накара водещият таблоид в страната да избухне срещу Лагард за това, че не го укротява.

„Не трябва да прибързваме с преждевременно затягане, когато сме изправени пред преминаващи или причинени от предлагането инфлационни шокове“, каза Лагард. „В момент, когато покупателната сила вече е притисната от по-високи сметки за енергия и горива, неподходящо затягане би представлявало неоправдан насрещен вятър за възстановяването“.

Тя заяви, че перспективите за средносрочната инфлация в момента са по-добри, отколкото преди пандемията, когато ЕЦБ се бореше да я доведе до целта си от 2%.

„Трябва да продължим да подхранваме тези сили, като не оттегляме политическата си подкрепа преждевременно“, каза Лагард.

ЕЦБ се насочва към важна среща през декември, на която ще обсъди бъдещето на паричните стимули. Пандемичната програма за изкупуване на облигации на стойност 1,85 трлн. евро е планирана да спре през март, а алтернативите, включително засилване на редовните покупки на активи, ще бъдат сред обсъжданите теми.

Заедно с по-високата инфлация икономиката е под заплаха от рекордните случаи на Covid-19, които доведоха до повторно налагане на блокади в някои части на Европа. Инерцията вече се забавя заради прекъсванията във веригите на доставка, които ограничават промишленото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още