fallback

Студената вълна в Европа пак изнерви газовите пазари

Заради ниските резерви в газохранилищата цената на газа ще остане висока през цялата зима

15:32 | 30.11.21 г. 6

След краткото успокоение цената на природния газ в Европа отново тръгва нагоре и фючърсите за януари на нидерландския хъб TTF, който е референтен и за българския пазар, се търгуват за 93 евро за мегаватчас, спрямо 65 евро в началото на ноември. Причината е необичайно студената вълна, която обхваща части от континента и върна страховете от недостатъчните резерви в газохранилищата, пише Ройтерс.

До голяма степен пазарите се бяха успокоили, след като Русия започна да нагнетява газ в съоръженията, с които оперира в Европа. Имаше и надежди, че доставките ще се увеличат, когато влезе в експлоатация и "Северен поток 2".

Но вместо това отоплителният сезон започна със студени вълни още в началото на октомври, а в допълнение и в момента процедурата по сертифицирането на газпоровода е замразена и не е ясно колко време ще отнеме да потече газ от Русия за Германия по тръбите.

Заради по-ниските от нормалното температури от началото на октомври до края на ноември от газохранилищата в 27-те държави от ЕС и Великобритания вече са използвани около 58 тераватчаса, което е най-високото ниво за този момент от годината за последните 10 години. А газовата година започна с най-ниското ниво на резерви в газохранилищата от 2013 година насам.

Енергийната криза на Европа не си е отишла, макар и вече да не е водеща новина, изместена от опасенията за новия вариант на коронавируса, пише още Ройтерс. Опасенията на анализаторите са, че цените на газа ще продължат да растат поне до края на февруари, когато вече наближава краят на отоплителния сезон в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още