fallback

Бербок: Невъзможно е да одобрим „Северен поток 2“ в момента

Газопроводът „все още не отговаря на изискванията на европейското право", казва германската външна министърка

08:46 | 13.12.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви за пореден път, че спорният германско-руски газопровод „Северен поток 2“ понастоящем не може да бъде пуснат в експлоатация. По време на интервю на запис за ZDF в Брюксел в неделя съпредседателят на Зелените се позова на записаното в коалиционното споразумение с социалдемократите и либералите, според което подобни проекти трябва да са в съответствие с европейското законодателство в областта на енергетиката.

„А това означава, че при сегашното положение този тръбопровод не може да бъде одобрен, тъй като не отговаря на изискванията на европейското законодателство в областта на енергетиката, а въпросите, свързани с безопасността, така или иначе все още не са решени“, казва Бербок.

Ръководителят на германската външна политика заяви, че газопроводът „все още не отговаря на изискванията на европейското право“ и че „въпросите за безопасността остават открити“, без да уточнява какво се има предвид под несъответствие с правото на ЕС.

Бербок неведнъж се е изказвал против „Северен поток 2“ и е обвинявала Русия в „изнудване“ заради рекордното увеличение на цените на газа. Москва твърди, че не е замесена в ситуацията на пазара на горива в ЕС.

Зелените остро критикуваха проекта по време на предизборната кампания и също така поискаха спиране на строителството. Те са много по-скептично настроени към „Северен поток 2“ от социалдемократите, например. В коалиционното споразумение между трите политически организации обаче газопроводът не е изрично споменат. Федералната агенция за мрежите вече поиска разделяне на търговската и транспортната дейност и поради това спря процедурата за одобрение на тръбопровода. В момента процедурата по сертифициране е замразена в очакване проектната компания Nord Stream 2 AG да регистрира свое дъщерно дружество в Германия, което да поеме управлението на газопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още