IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания иска да се откаже от изкопаемите горива във вътрешните полети до 2030 г.

Ще има промени в данъка върху емисиите за бизнеса в страната, за да се гарантира, че най-големите замърсители плащат повече

09:44 | 02.01.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg

Правителството на Дания иска да се откаже от изкопаемите горива във вътрешните въздушни пътувания до 2030 г. в последния си опит да постигне целите си за климата, предава Bloomberg.

Скандинавската страна, която наскоро предложи увеличение на инвестициите в индустрията за зелен водород, иска първите вътрешни полети да използват зелено гориво не по-късно от 2025 г., коментира премиерът Мете Фредериксен в годишното си обръщение към нацията.

„Да пътуваш означава да живееш и затова летим“, посочва Фредериксен в телевизионна реч. „В същото време това уврежда климата ни. Искаме да направим летенето зелено“, допълва тя.

вредни вредни

Фредериксен признава, че науката все още няма решение и че постигането на тази цел ще е трудно.

Това е най-новата в поредица от политики, предназначени да помогнат на правителството на Дания да изпълни една от най-амбициозните програми в света за климата. До 2030 г. Дания планира да намали въглеродните емисии със 70% в сравнение с нивата от 1990 г.

В речта си Фредериксен също така обеща по-рационализиран данък върху емисиите за бизнеса, за да се гарантира, че най-големите замърсители плащат най-високи данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Искат... ама нямат решение. Какво да се коментира повече? Вярвам ще доживея деня да видя как зеленашите се люлят по дърветата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Като цяло нещата уверено ги движат в посока постиженията на цивилизацията да станат достъпни само за висшата класа,както е било в началото на 20 век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Летенето няма да го направите по-зелено, само ще стане много по-скъпо и самолетите ще летят празни.Щото дали има в самолета 50 или 150 души, полетът трябва да се изпълни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Е тия вътрешни полети в Дания от къде до къде са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още