fallback

НАТО свиква извънредно заседание за обсъждане на Русия

Срещата ще се състои няколко дни преди Съвета НАТО-Русия, в който ще вземат участие руски официални лица

13:16 | 05.01.22 г. 5

НАТО ще проведе извънредна среща на външните министри в петък, за да обсъди струпването на руска армия на границата с Украйна, казва се в изявление на алианса, цитирано от онлайн медията Politico.eu.

По време на видео разговор министрите ще обсъдят Русия и „по-широки въпроси на европейската сигурност“, казва се в изявлението.

Срещата ще се състои няколко дни преди Съвета НАТО-Русия, в който ще вземат участие руски официални лица, на 12 януари - среща, обявена от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналия месец.

Напрежението между Москва и Запада нараства през последните месеци и американски служители предупредиха, че Москва може да планира пълномащабна инвазия на съседката си, след като струпа повече от 100 000 войници на границата.

В момента висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел е в Украйна на двудневно посещение, което включва пътуване до източния фронт, където подкрепяните от Русия сепаратисти се бият с украинските правителствени сили.

Двете срещи на НАТО са свързани, казва служител на алианса. Телеконференцията на външните министри на НАТО в петък „е част от продължаващата координация между съюзниците на НАТО по сигурността в Европа в резултат на струпването на военни сили на Русия в и около Украйна“. Срещата е и възможност да се разгледа предстоящата последователност от ангажименти с Русия, включително в Съвета НАТО-Русия на 12 януари.

Москва, загрижена от това, което според нея е превъоръжаването на Украйна от страна на Запада, заяви, че иска правно обвързващи гаранции от НАТО за разполагането на оръжия и разширяването на изток.

Планирани са редица други срещи между западните сили и Русия, за да се опитат да смекчат напрежението.

Москва ще проведе разговори с Украйна, Германия и Франция в четвъртък в рамките на т.нар. Нормандски формат, съобщи в понеделник руската държавна информационна агенция Интерфакс. Представители на САЩ и Русия също ще проведат разговори за сигурността в понеделник в Женева.

На 12 януари е Съветът НАТО-Русия преди по-широка среща на 13 януари с участието на базираната във Виена Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която включва САЩ и техните съюзници от НАТО, както и Русия, Украйна, Грузия и други бивши съветски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:26 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още