IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има нещо гнило в шпионските служби на Дания

Бившият шеф на Службата за разузнаване на отбраната е обвинен в изтичане на строго секретна информация

10:45 | 13.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Cathrine Ertmann/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cathrine Ertmann/Bloomberg

Службата за разузнаване на отбраната на Дания, една от двете основни шпионски агенции в страната, привлече нежелано внимание, след като бившият ѝ шеф се яви в съда в Копенхаген тази седмица по обвинение в изтичане на строго секретна информация.

По случая са публикувани малко подробности. Датската обществена телевизия DR посочва, че предполагаемите изтичания са били към медиите, а не към враждебна държава - въпреки че това не е потвърдено от прокурорите, пише Politico.eu.

Ако бъде признат за виновен, Ларс Финдсен може да получи до 12 години затвор. Той е задържан по обвиненията в средата на декември, но името му е пазено в тайна до тази седмица.

Той отрича обвиненията. „Не се признавам за виновен. Това е напълно безумно и можете да ме цитирате за това“, коментира той пред репортери по време на прекъсването на съдебното производство в понеделник.

В сряда министър-председателят на социалдемократите Мете Фредериксен коментира случая за първи път, като посочи пред журналисти, че случаят е „явно сериозен“, но тя няма да предаде доверието на разузнавателните служби и нейния министър на отбраната Трине Брамсен.

Фредериксен допълва, че не може да коментира разузнавателните операции заради необходимостта от секретност. Тя изразява надежда медиите да „уважат“ и „разберат“ нейната позиция.

Проблемът за Фредериксен е, че това е поне третият път в последните няколко години, когато скандал се завихря около тази разузнавателна служба. През август 2020 г. Финдсен беше временно отстранен като шеф заедно с двама негови колеги заради обвинения, че службата е задържала информация за своите операции от служители, натоварени с надзора на агенцията.

След това, през май миналата година, службата се появи в медийни публикации, базирани на анонимни източници, според които агенцията е подкрепила усилията на САЩ да шпионират европейски лидери. Докладите предизвикаха гневни упреци от датските съюзници в Европа, включително Германия и съседна Швеция.

Съвсем наскоро, на 9 декември, датската полиция каза в кратко изявление, че четирима души са били арестувани и обвинени в „разкриване на строго класифицирана информация от разузнавателните служби“ след продължително разследване. От четиримата само Финдсен остава в ареста.

Случаят вече се оказва неудобен за правителството, тъй като управлението на въпросната агенция широко се критикува от опозиционните депутати. „Правителството... изглежда по-загрижено да покрие нещата, отколкото да има задълбочено разследване“, казва Ева Фливхолм от опозиционния Червено-зелен алианс.

Каквато и да е присъда по делото Финдсен - оправдателна или осъдителна, изглежда има потенциал да навреди на доверието на избирателите към правителството. Ако Финдсен излезе на свобода, датчаните може да се чудят каква е цялата суматоха, а ако бъде осъден, ще се питат как изобщо е назначен на такава висша позиция.

Премиерът сега се изправя пред сложната задача да възстанови вярата в разузнавателните служби, без да казва нищо конкретно за това, в което е обвинен Финдсен, от страх да не компрометира текущи или бъдещи операции на службата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още