fallback

Германия повишава минималната заплата до 12 евро на час от октомври

Мярката няма да доведе до масова загуба на работни места, смята министърът на труда

22:10 | 21.01.22 г. 2

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Повишаването на минималната заплата в Германия до 12 евро на час от октомври означава, че заплащането на над 6 млн. души в страната ще се повиши и не трябва да коства работни места противно на критиките, съобщи министърът на труда Хубертус Хейл, цитиран от Ройтерс.

Повишаването на минималната заплата в Германия, която в момента е 9,82 евро на час и ще нарасне до 10,45 евро на час от юли, след което до 12 евро на час, е едно от ключовите предизборни обещания на канцлера Олаф Шолц и неговите социалдемократи.

„Минималната заплата повишава покупателната способност и създава възможност националната икономика в Германия действително да стане по-продуктивна в дългосрочен план“, коментира Хейл в интервю за Ройтерс.

„Това означава, че няма да имаме масова загуба на работни места. Такива апокалиптични сценарии вече съществуваха, когато беше въведена минималната заплата. Напротив, ще имаме по-сносни заплати в Германия и по-висока покупателна способност“, коментира социалдемократът.

Министърът заяви още, че промяната, която ще струва на работодателите 1,63 млрд. евро между октомври и декември, трябва да е от полза най-вече за служителите в Източна Германия и за жените, които работят в сектора на услугите, където заплатите традиционно да твърде ниски.

Хейл потвърди, че е изпратил законопроекта до останалите членове на кабинета по-рано в петък и не очаква противопоставяне от коалиционните партньори на социалдемократите „Свободните демократи“ и Зелените.

„Вероятно ще обсъдим това на заседание на федералното правителство през февруари. След това законопроектът ще бъде внесен в германския Бундестаг, така че минималната заплата да бъде повишена до 12 евро навреме за 1 октомври. И това също е записано в коалиционното споразумение“, каза Хейл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още