fallback

Байдън обмисля разполагането на до 5 хил. военни в Източна Европа и Балтика

Американският президент обмисля също така да изпрати военни кораби и самолети на съюзници от НАТО - сериозна промяна спрямо сдържаната му позиция за Украйна

07:44 | 24.01.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският президент Джо Байдън обмисля изпращането на няколко хиляди американски войници, както и военни кораби и самолети в съюзниците от НАТО в Прибалтика и Източна Европа, което представлява разширяване на американското военно участие на фона на нарастващите опасения от руско нахлуване в Украйна, твърди The New York Times, позовавайки се на източници от администрацията.

Този ход би бил сигнал за сериозен завой за администрацията на Байдън, която доскоро заемаше сдържана позиция по отношение на Украйна от страх да не провокира Русия да нахлуе. Но тъй като руският президент Владимир Путин засилва заплашителните си действия спрямо Украйна, а разговорите между американски и руски официални лица не успяха да го разубедят от ескалацията, администрацията вече е готова да изостави стратегията си на нулева провокация.

По време на среща в събота в Кемп Дейвид, президентското убежище в Мериленд, висши служители на Пентагона представиха на Байдън няколко варианта, които биха преместили американските военни средства много по-близо до прага на Русия, съобщават представители на администрацията. Вариантите включват изпращане на 1000 до 5000 военнослужещи в страните от Източна Европа, но с възможност за десетократно увеличаване на броя им при влошаване на ситуацията. Източниците от Белия дом са пожелали да останат анонимни, тъй като не са били упълномощени да говорят публично за вътрешни обсъждания.

Очаква се Байдън да вземе решение още тази седмица. Той обмисля увеличаването на числеността на военните, тъй като Русия засилва заплашителната си позиция срещу Украйна, включително като разположи над 100 000 войници и оръжия на границата и разположи руски сили в Беларус. В събота Великобритания обвини Москва, че разработва планове за установяване на проруски лидер в Украйна.

Без разполагане на допълнителни американски войски в самата Украйна

„Макар и да сме ангажирани с дипломацията, ние сме силно фокусирани върху изграждането на отбрана, върху изграждането на възпираща сила", заяви държавният секретар Антъни Блинкен в интервю, излъчено в неделя в предаването Face the Nation по CBS. „Самата НАТО ще продължи да бъде укрепвана по значителен начин, ако Русия извърши нови актове на агресия. Всичко това е на масата“.

Засега нито един от разглежданите военни варианти не включва разполагането на допълнителни американски войски в самата Украйна, а Байдън даде ясно да се разбере, че не желае да влиза в нов конфликт след болезненото излизане на Америка от Афганистан миналото лято.

Но след като години наред Вашингтон се колебаеше по въпроса колко военна подкрепа да се окаже на Украйна, опасявайки се да не провокира Русия, служители на Байдън наскоро предупредиха, че Съединените щати могат да подкрепят украинските военни, ако Путин нахлуе в Украйна.

Според представители на администрацията на Байдън разполагането на хиляди допълнителни американски войници на източния фланг на НАТО, който включва Естония, Латвия и Литва, е точно сценарият, който Путин иска да избегне, тъй като вижда как западният военен съюз се приближава все повече към границата на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още