IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse шокира акционерите си с предупреждение за печалбата

Швейцарците трябва да заделят повече средства за съдебни дела и да отпишат част от стойността на инвестиционното банкиране

14:39 | 25.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През четвъртото тримесечие на 2021 г. Credit Suisse ще реализира извънредна загуба преди облагане с данъци в размер до 1,6 млрд. швейцарски франка (около 1,5 млрд. евро), обяви голямата швейцарска банка в извънредно предупреждение за печалбата си във вторник.

Според изявлението банката трябва да задели допълнителни 500 млн. франка за съдебни спорове. Освен това се наблюдава значителен спад на приходите от търговската дейност. И това не е всичко - Credit Suisse отписва 1,6 млрд. франка от стойността на компанията, предава DPA.

Банката вече беше обявила отписванията през третото тримесечие на 2021 г. Новото обаче е, че през четвъртото тримесечие не е останала никаква печалба поради съдебните спорове и слабия търговски бизнес, който да смекчи ефекта от отписването за милиарди. Става дума за т.нар. Goodwill, нереализирана фирмена стойност, която банката е натрупала например чрез придобивания над пазарната стойност.

От отписванията 1,5 млрд. франка се дължат на инвестиционната банка, а 100 млн. франка - на азиатското дъщерно дружество. В инвестиционното банкиране Credit Suisse намали риска, след като сривът на хедж фонда Archegos струваше на банката над 5 млрд. долара. Освен това Credit Suisse се оттегли от бизнеса си с премиум брокерство, т.е. от търговията с хедж фондове, и насочи клиентите си към BNP Paribas. 

И двата фактора поставят под въпрос перспективите за бъдещите приходи на подразделението, което налага отписването на търговската репутация. Банката също така намали рисковете в азиатското си дъщерно дружество и ограничи кредитирането на богати азиатци. Това също намалява перспективата за повтарящи се печалби и натоварва фирмената стойност.

Допълнителните разходи за съдебни дела са се наложили, тъй като банката приключи редица стари дела със споразумения. Например наскоро банката разреши скандал, свързан с многомилиардна измама с т.нар. облигации за риба тон, които банката е емитирала в ущърб на африканската държава Мозамбик. Облигациите, за които става дума, са били предоставени през 2013 г. за финансиране на плановете на Мозамбик за държавна компания, която да развива улов на риба тон. По-късно местното правителство призна, че с част парите е закупено оръжие.

Credit Suisse също така сключи сделка с богати клиенти в Турция, които са загубили милиони чрез измамни трансакции след срива на лирата. Но все още има отворени дела и по стари случаи: Например банката все още е в конфликт с бившия грузински президент Бидзина Иванишвили, който настоява за обезщетение за стотици милиони долари заради скандала с бившия съветник Патрис Лескодрон.

Наскоро банката ускори темпото на изчистване на стари съдебни спорове, тъй като е изправена пред нови искове от инвеститори във връзка с фалита на фондовете Greensill. Освен това тя е продала недвижими имоти на стойност 225 млн. франка, за да компенсира частично провизиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още