fallback

Дания премахва всички ограничения срещу коронавируса от 1 февруари

Въпреки резкия ръст на новите случаи на COVID-19 броят на пациентите на интензивно лечение остава стабилен

08:23 | 27.01.22 г. 7

Дания премахва всички ограничения заради COVID-19, тъй като хоспитализациите и смъртните случаи заради новия омикрон вариант остават стабилни, а нивата на реваксинация са високи.

„Тази вечер можем да вдигнем рамене и да си върнем усмивките. Имаме невероятно добри новини, вече можем да премахнем последните ограничения заради коронавируса в Дания“, обяви премиерът Мете Фредериксен на пресконференция, цитирана от Politico.eu.

Решението е взето на базата на препоръки на епидемичната комисия и с подкрепата на всички основни политически партии.

Последните ограничения ще бъдат премахнати на 1 февруари.

В сряда в Дания бяха регистрирани 46 хил. нови случая на COVID-19. Броят на заразените бързо се увеличава заради разпространението на омикрон варианта.

„През последните седмици се наблюдават много високи нива на заразяване, всъщност най-високите за цялата пандемия“, казва още Фредериксен. „Затова може да изглежда странно и парадоксално, че сега сме готови да се откажем от ограниченията“, допълва тя.

Министърът на здравеопазването Магнус Хойнике добавя, че в Дания, въпреки сериозния ръст на новите случаи, пациентите на интензивно лечение не се увеличават, което се дължи на реваксинацията.

Около 82 процента от населението на Дания на възраст над 12 години е напълно ваксинирано с две дози. От тях 50% имат поставена и трета доза ваксина срещу коронавирус, според Датския орган по здравеопазване и лекарства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още