IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Елкова: Глобалният корпоративен данък в ЕС ще повлияе на инвеститорите

Няколко са вариантите България да прилага единна ставка от 15% за облагане на големите многонационални компании, посочи бившият заместник-министър на финансите

22:36 | 04.02.22 г.
Л. Елкова: Глобалният корпоративен данък в ЕС ще повлияе на инвеститорите

При одобрение на мащабния данъчен законодателен пакет, въвеждащ ефективната данъчна ставка от поне 15% за големите многонационални компании, България ще загуби предимство по отношение на тези големи групи.

"Ниското данъчно облагане е от значение за инвеститорите при равни други условия, но има и много други критерии за привличането им, не е само ниския данъчен налог", е мнението на Елкова.

Тя не очаква преразглеждане на модела за 10%-ната данъчна ставка, предвид заявените политически намерения. "Но този въпрос може да бъде отворен, защото съществено ще бъде утежнена работата на данъчната администрация. Ще има два режима на облагане при приемане на 15%-ната ставка на някакъв етап. Това отваря темата за преразглеждане, тъй като вече ще бъдат на лице две данъчни ставки", посочи финансистът.

Елкова смята, че сроковете за въвеждане на новото законодателство от всички държави членки са много амбициозни.

„До края на 2022 година трябва да бъде приета програмата на директивата и от 1 януари 2023 трябва да бъде имплементирана във всички национални законодателства, което по думите ѝ означава, че изключително приоритетно и бързо ще се работи по този въпрос.

Има ли вариант България да облага със своята ниска данъчна ставка от 10% дъщерните дружества на големи мултинационални компании, а остатъкът до 15% да се плаща там, където е централата на компанията майка? Ще се промени ли драстично ДДС? Какви са изгледите за увеличаване на социално-осигурителните вноски в България?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още