IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария гласува да стане първата страна със забрана за тестове върху животни

Референдумът ще се проведе в неделя, но е малко вероятно предложението да получи достатъчна подкрепа

20:00 | 10.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Швейцария ще гласува в неделя да стане първата страни, която забранява напълно медицинските тестове върху животни, след като защитници на правата на животните събраха достатъчно подкрепа за организирането на референдум в страната, разполагаща с огромен фармацевтичен сектор, предава Ройтерс.

Над 550 хил. животни са умрели при лабораторни тестове през 2020 г. в Швейцария, сочат данни на правителството. Сред тях са 400 хил. мишки и плъхове, близо 4600 кучета, 1500 котки и 1600 коне. Примати, крави, свине, риби и птици също умират по време на и след експерименти.

„Жестоко и ненужно е да се правят експерименти върху животни и съм сигурен, че можем да разработваме лекарства без това“, казва Ренато Верндли, лекар от Североизточна Швейцария, който подел инициативата въз основа на швейцарската система за пряка демокрация.

Резултатът от референдума ще бъде правнозадължителен.

Но не се очаква забраната да получи достатъчно подкрепа за облекчение на фармацевтичния сектор, който предупреди, че ходът ще спре разработването на нови лекарства и ще принуди компании и учени да се установят в чужбина.

„Не трябва да експлоатираме животни за наши собствени егоистични цели“, смята Верндли и допълва, че методи на изследвания като биочипове – малки чипове, който съдържат голям брой биохимични реакции, компютърни симулации или микродози за хора са по-ефективни от тестването върху животни.

Фармацевтичната лобистка група Interpharma счита, че секторът, в който влизат компании като Roche и Novartis, допринася за 9% от швейцарската икономика, включително индиректни ефекти, и генерира близо половината от швейцарския износ.

Interpharma оглави противопоставянето на индустрията, като заяви, че предложенията ще бъдат опустошителни, ако бъдат приети.

Нови обществени допитвания показват, че само 26% от гласоподавателите подкрепят забраната, а 68 на сто са против.

Швейцария провежда референдуми четири пъти в годината, като миналата година при гласувания бяха одобрени ограниченията срещу коронавируса на правителството и еднополовите бракове.

Верндли казва, че кампанията е повишила информираността за нерадостната съдба на лабораторните животни и той остава оптимист за успеха.

„Надявам се, че ще можем в крайна сметка да постигнем промяна и Швейцария да са превърне в положителен пример за останалата част от света за спиране на страданието на животните“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
верно ... с информирано съгласие сума хора заместиха мишките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още