IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bahn се готви да продаде логистичното си звено DB Schenker

В момента се преценява дали да се отдели мажоритарен, или миноритарен пакет от компанията

16:57 | 16.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Ville Mannikko/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ville Mannikko/Bloomberg

Германският национален железопътен оператор Deutsche Bahn AG предприе първите конкретни стъпки за подготовка за потенциална продажба или листване на своето логистично звено DB Schenker, което може да достигне оценка от около 20 млрд. евро.

Това съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Държавната компания работи с консултант и юридически съветници, за да подготви бизнеса за евентуална сделка по-късно тази година, казват източниците на агенцията.

Вариантите, които се разглеждат, варират от продажба на мажоритарен дял до разпореждане с миноритарен дял или първично публично предлагане, казват още източниците на Bloomberg.

Оценката на Schenker, подобно на други транспортни и логистични фирми, нарасна заради пандемията.

Въпреки че германското правителство все още не е взело окончателно решение дали да продава, фирмите вече се редят на опашка заради евентуалната сделка. Carlyle Group Inc. и CVC Capital Partners водят преговори за обединяване на оферта, докато Advent International и Bain Capital, както и Blackstone Inc., вероятно скоро ще започнат такива преговори, отново по информация на източниците на агенцията.

Schenker може да привлече интереса и на конкурентни логистични компании. Датският транспортен гигант DSV A/S ще се интересува от евентуално придобиване на компанията, ако германската държава реши да продава, каза през юли финансовият директор на датската компания Йенс Лунд.

Други потенциални ухажори са германската Deutsche Post AG и Kuehne & Nagel International AG от Швейцария.

Представители на Advent, Blackstone, Carlyle, CVC, Kuehne & Nagel и германското министерство на финансите отказват да коментират. Говорителка на Deutsche Bahn посочва, че още не е взето решение и компанията няма да коментира. Представители на Bain не са били открити от информационната агенция за коментар.

Шансовете германското правителство да продаде държавни активи и дялове от компании се увеличават, след като управляващата трипартийна коалиция се договори през миналата година поста на финансов министър да заеме Кристиан Линднер от свободните демократи. Той ще трябва да спечели социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, които разчитат силно на синдикалните гласоподаватели, както и на Зелените, за да пристъпи към приватизация.

Като се има предвид широкото им съгласие за значителните инвестиции, необходими за разширяване и подобряване на железопътната мрежа на Deutsche Bahn, за да помогне в борбата с изменението на климата, има разумен шанс те да приемат поне частична продажба, казват източниците на медията.

Schenker транспортира стоки по суша, въздух и вода и дава работа на 74 500 души в около 2100 локации в световен мащаб.

Компанията отчита рекордна оперативна печалба за първото полугодие на миналата година от близо 630 млн. евро заради голямото търсене на логистични услуги. Това е на фона на загубата на компанията-майка Deutsche Bahn заради пандемията в размер на 975 млн. евро.

Продажбата на Schenker ще се нареди сред най-големите корпоративни отделяния тази година, ако се осъществи. Швейцарският производител на лекарства Novartis AG проучва потенциална продажба на своето звено за генерични лекарства Sandoz, което може да бъде оценено на около 25 млрд. евро. Walgreens Boots Alliance Inc. обмисля продажбата на международния си бизнес с дрогерии Boots.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още