IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свръхсмъртността в България намаля наполовина през декември

В последния месец на миналата година страната ни е в топ 5 сред държавите членки на ЕС по смъртни случаи над обичайното

22:33 | 16.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Боби Тошев</em></p>

Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Свръхсмъртността в България е намаляла наполовина през декември, но въпреки това страната ни е била в топ пет на държавите от Европейския съюз (ЕС) по смъртни случаи над обичайното за периода. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат за прекомерната смъртност през декември, публикувани в сряда.

Смъртните случаи в България през последния месец на 2021 г. са били с 43,3% над обичайното за този месец, отчита Евростат. В сравнение с ноември понижението е било в размер на 50,7%. Данните за ноември са ревизирани леко надолу – от 88,2% до 87,8%.

Средната за ЕС прекомерна смъртност през декември е достигнала 22,9 на сто - почти наполовина от тази в България.

свръхсмъртност свръхсмъртност

На първо място в блока по свръхсмъртност през декември е била Полша с резулат от 68,9%. На второ място е била Словакия с 59,2%, следвана от Хърватия с 44,5%. На пето място е била Чехия с резултат от 40,4%.

Свръхсмъртността през декември миналата година е била най-ниска в Швеция и Финландия, къдеот тя е била съответно 4,4% и 5,4%. Под 10% е прекомерната смъртност още в Португалия – 6,6%, Италия – 8,2%, Испания – 9,6%.

Investor.bg напомня, че Евростат започна да публикува данни за прекомерната смъртност в началото на пандемията. Статистиката се основава на седмичните данни, подавани от страните членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още