fallback

ЕС се прицелва в руската икономика с нов набор от санкции

Това са най-тежките санкции, които блокът някога е налагал, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел

22:44 | 24.02.22 г. 21

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) приеха нови строги санкции срещу Русия, прицелвайки се в нейната икономика и руския елит в отговор на „варварската“ инвазия на президента Владимир Путин в Украйна, съобщава Ройтерс.

Санкциите включват мерки в областта на енергетиката, визовата политика, финансите, транспорта, изделията с двойна употреба. Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС възлагат на Европейската комисия (ЕК) да подготви още санкции, които да обхващат и Беларус. Комисията ще трябва да предложи извънредни мерки, включително в областта на енергетиката. 

Европейският съвет осъжда възможно най-решително непредизвиканата и неоправдана незаконна военна агресия срещу Украйна, се посочва в приетите заключения. Русия ще понесе отговорност, санкциите ще имат тежки последици, се допълва в текста.

Лидерите на страните в блока искат от Русия незабавно да прекрати незаконните военни действия, безусловно да изтегли всичките си въоръжени сили и военно оборудване от цялата територия на Украйна, да прекрати дезинформационната кампания и кибератаките. Отправено е настояване Русия да осигури хуманитарен достъп до засегнатите от военните действия.

Присъстващите на срещата разкритикуваха Путин в отделни изявления, след като пристигнаха в Брюксел за извънредна среща по сигурността.

Латвийският премиер Крисиянис Каринс описа руския президент като "заблуден автократ, създаващ мизерия на милиони".

ЕС ще замрази руските активи на своя територия, блокирайки достъпа на руските банки до европейските финансови пазари като част от това, което върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел определи като „най-суровия пакет от санкции, който някога сме прилагали“.

„Нашите санкции ще ранят руската икономика в сърцето ѝ“, заяви от своя страна белгийският премиер Александър Де Кро.

Въпреки тези думи можеше да се почувства безсилието сред лидерите относно прекратяването на руската експанзия в Украйна.

„Не бяхме достатъчно решителни, за да предотвратим Русия да направи тази стъпка, която е трагедия за Украйна, трагедия за Европа и трагедия за самата Русия“, посочи литовският президент Гитанас Науседа.

Украйна и прибалтийските държави членки на ЕС призовават Русия да бъде изключена от системата SWIFT, но германският канцлер Олаф Шолц посочи, че тези мерки ще бъдат запазени за по-късен етап.

Президентът на САЩ Джо Байдън също каза, че страната му няма да ограничава достъпа на Русия до SWIFT засега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още