fallback

Гари Каспаров: Шрьодер трябва да бъде съден за съучастие

Бившият световен шампион по шахмат обвинява Запада, че твърде дълго е насърчавал Путин и го е правил силен

17:51 | 28.02.22 г. 8
Автор - снимка
Създател

От години бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров предупреждава от изгнанието си за руския президент Владимир Путин в лекции, интервюта и книги. "Доста трагично е да си бил прав", казва той в интервю за Handelsblatt.

Каспаров почти не прави паузи, когато говори, защото има какво да каже. Според него бившият канцлер Герхард Шрьодер трябва да бъде третиран „като съучастник на военнопрестъпници“, ако не се оттегли от постовете си в руски компании или ако все още приема мандата в надзорния съвет на руската група "Газпром". Каспаров обвинява Запада, че твърде дълго е насърчавал Путин и го е правил силен.

„Възможно е да се противопоставим на Путин, но всеки ден забавяне повишава цената" за това, казва бившият световен шампион по шахмат. След края на шахматната си кариера Каспаров е активен член на руската опозиция от 2005 г. През 2013 г. той напуска Русия и заживява в изгнание.

„За Путин няма край. Диктаторите никога не се спират от само себе си, трябва да ги спрете вие. Надявам се, че Украйна ще бъде краят, защото ще се противопоставим решително на Путин и ще направим така, че режимът му да фалира. Путин разполага със стотици милиарди долари и е изградил най-усъвършенстваната мрежа от агенти и лобисти в света. Ако преди 20 години някой ви беше казал, че агент на КГБ начело на Русия ще може да наеме германски бивш канцлер и френски бивш министър-председател да работят за него, щяхте да кажете: това никога няма да се случи“, казва в разговора си с германските журналисти Каспаров.

По думите му Путин е натрупал пари и ги е използвал разумно, за да си купува отстъпки и да развива мрежата си по света. „Ако му се размине с нахлуването в Украйна, повече няма да има граници“, казва още гросмайсторът.

„Ако разорим Путин, ще можем да спрем военната му агресия. Защото руската икономика е в ужасно състояние. Стандартът на живот се понижава. Путин е изключително зависим от своите военни и бюрокрацията. Те ще стоят зад него, докато виждат в него гарант за руските активи, които се оценяват на един до два трилиона долара и са пръснати по света. Започнете да променяте това“, призовава още спортистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още