IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Националният интерес не може да се колебае между Кремъл, НАТО и ЕС

Българските политици дефинират националния интерес според партийната си принадлежност коментира доц. д-р Петър Чолаков

23:26 | 02.03.22 г. 1
Политолог: Националният интерес не може да се колебае между Кремъл, НАТО и ЕС

Българското общество започва да разбира, че българският национален интерес не може да се колебае между Кремъл и членството на страната в НАТО и ЕС, коментира доц. д-р Петър Чолаков, политолог, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Българските политици от своя страна обаче продължават да дефинират този интерес по начин, различен между различните партии, допълни той.

По думите му от гледна точка на българското общество се наблюдава пълен обрат - през 2020 г. одобрението на президента Путин беше 58%, сега неодобрението скочи, а одобрението се срина. Петър Чолаков е на мнение, че Русия загуби информационната война и в България.

Той посочи, че парламентарно предстaвени партии като "Възраждане" продължават да демонстрират с поведението си прокремълските си нагласи.

„Около фигурата на освободения министър на отбраната Стефан Янев също се е съсредотoчило проруско ядро от обществото. Неговото уволнение е предимно одобрявано от българите, които са започнали да правят разлика между Русия и политиката на управляващите в Кремъл“, смята политологът.

Политологът е на мнение, че в правителството има съвсем различна представа за това какво е българският национален интерес и дори на такова високо ниво този интерес се дефинира по различен начин от премиер и вицепремиер от БСП.

„Лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова продължава да говори, че позицията на партията ѝ винаги е била срещу санкциите за Русия, докато премиерът Петков води твърда пронатовска и проевропейска политика", коментира Чолаков и добави, че е имало смесени политически сигнали и покрай уволнението на Стефан Янев и смяната на кандидата за неговата позиция (Драгомир Заков зае поста, след като първоначално беше предложен Тодор Тагарев с уговорката, че трябва да се постигне консенсус в коалицията - бел.ред.).

На прага на Трета световна война ли е Европа с демонстрациите на Путин на руската военна мощ? Какви са сценариите за развитието на военния конфликт Русия-Украйна? Какви са настроенията на руснаците за водената война с Украйна? Променя ли се руското обществено мнение за Путин? Ще доведат ли до брожение сред олигарсите икономическите проблеми на Русия? Каква политика ще води Владимир Путин при това развитие на войната и дипломацията?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Кво колебание може да има? България е свободна държава. Не може Путин да ни казва кво да правим. Комунизма свърши. България е в съюз с 27 бели християнски държави. България е европейска държава, не азиатска. От икономическа гледна точка няма смисъл даже да се води дебат. Аз никога не съм мразил руския народ, но Путин подклажда една омраза от страна на европейците към руснака, което е ненормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още