IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС похвали Турция за позицията спрямо Украйна

ЕС оценява активната и далновидна политика, която Турция следва, каза ръководителят на делегацията на ЕС в страната

10:54 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Ръководителят на делегацията на Европейския съюз в Турция Николаус Майер-Ландрут похвали ангажираността на Турция и активната й дипломация по отношение на руската инвазия в Украйна в интервю за в. "Хюриет".

"Всички ние, ЕС, съюзниците от НАТО и Турция, се оказахме в един съвсем различен свят след тази брутална и напълно неоправдана и недопустима атака от Русия срещу Украйна", заяви Майер-Ландрут, като оприличи руската агресия на терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в САЩ, съобщава БТА.

Европейският дипломат заяви, че ЕС оценява активната и далновидна политика, която по думите му Турция следва в този процес.

"Силно оценяваме, че тя гласува с голямото мнозинство от държавите в ООН. Знаем, че Турция сътрудничи с Украйна и подкрепя Украйна", посочи още той.

Близостта на Турция с Русия дълго време бе причина за напрегнати отношения между Анкара и евроатлантическите ѝ съюзници. Страната влезе в остър конфликт с НАТО, след като закупи противоракетни системи С-400 от Русия, което според съюзниците застрашава ефективността на средствата за сигурност на алианса.

"В идния период ние трябва да видим как ще можем да засилим още повече сътрудничеството си и да ръководим по-добре заедно измеренията на тази криза за хуманността, сигурността и енергетиката. Според мен това е време, в което ЕС, страните членки, съюзниците от НАТО и Европа и Турция трябва да бъдат единни", посочи Майер-Ландрут.

В отговор на въпрос за прилагането от Турция на Конвенцията от Монтрьо за регулиране на трафика през проливите Босфор и Дарданели, той посочи, че преди да бъде назначен на поста, никога не е смятал, че въпросът може да някога да дойде на дневен ред.

"Трябва да оценим факта, че Турция играе ролята, която има по тази конвенция, с цялата си сериозност", изтъкна той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел в неделя телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Разговорът е продължил около един час и двамата са обсъдили нападението на Русия срещу Украйна и отношенията между Турция и Русия, се посочва в съобщение на дирекцията по комуникации на турското президентство, съобщи  БТА.

Ердоган е заявил в разговора, че е готов да окаже всякакъв принос за възможно най-скорошно решаване с мирни средства на проблема в Украйна. Турският президент е подчертал, че незабавно общо спиране на огъня ще премахне хуманитарните тревоги в района и ще даде възможност за търсене на политическо решение.

"Да открием заедно пътя към мира", е призовал Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още