IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният гигант E.ON няма да купува допълнителни количества газ от "Газпром"*

Компанията очаква тежка година на фона на затварянето на ядрените реактори в Германия, както и заради "Северен поток 1"

11:22 | 16.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германският енергиен гигант E.ON няма да купува допълнителни количества природен газ от "Газпром", но на този етап не може да преустанови изцяло покупката на газ от Русия. Причината за това решение е войната в Украйна изпълнителният директор на групата Леонард Бирнбаум, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес от компанията прогнозираха тежка година и намаляване на приходите в резултат от спирането на ядрените реактори, които управлява на територията на Германия. Компанията очаква и свиване на стойността на дела, който притежава в "Северен поток 1" заради военните действия в Украйна.

E.ON притежава дял от 15,5% от газопровода, по който Германия получава директно газ от Русия. Мажоритарният дял от него е в ръцете на "Газпром", останалите акционери са Wintershall Dea, нидерландската Gasunie и френската Engie.

От началото на годината "Северен поток 1" реално е основното трасе за руския газ за германската икономика, след като потокът по "Ямал" беше обърнат в средата на декември 2021 година и се движи от Германия към Полша.

През 2021 година печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) на E.ON достига 7,9 млрд. евро. Ядрените реактори са допринесли 1,6 млрд. евро към печалбата за 2021 година.

Прогнозата на този етап е за намаление на печалба през 2021 година и тя ще се движи в диапозона 7,6 млрд. - 7,8 млрд. евро. Но на този етап не могат да се оценят в пълен размер рисковете за бизнеса, предизвикани от военната инвазия на Русия, посочват още от компанията.

Акциите на E.ON отчитат ръст в предварителната търговия на Франкфуртската фондова борса, което е сигнал, че пазарът смята, че перспективите пред компанията са стабилни. 

* Информацията е допълнена с изявлението на Леонард Бирнбаум

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още