IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското звено на руската банка ВТБ се подготвя за продажба

Плановете се дискутират с германския банков регулатор, съобщава Bloomberg

17:20 | 30.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейското звено на руската банка ВТБ - VTB Bank Europe, е обявено за продажба, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Причината са санкциите, които "откъснаха" клона от неговата компания майка.

Германските регулатори са одобрили плана за продажбата на кредитора и макар че това не е единствената опция, то тя може да бъде финализирана в най-кратки срокове, допълват източници на агенцията. В момента се обсъжда как да бъдат избегнати санкциите за новия купувач на VTB.

От банковия регулатор на Германия отказват коментар по информацията, но допълват, че внимателно следят работата на европейските офиси на VTB за изтичане на капитали. Притесненията са, че дружеството може да обяви фалит и да се задействат механизмите за защита на вложителите.

От ВТБ също не коментират информацията на Bloomberg.

През март агенцията съобщи, позовавайки се на свои източници, че германските власти са поискали VTB Europe да продава свои активи, за да има ликвидност да покрие депозитите. На този етап клиентите на банката обаче не теглят парите си със скоростта, която очакваха властите, за разлика от "Сбербанк", чиито клиенти веднага изтеглиха парите си, когато банката беше поставена в списъка със санкционираните заради войната в Украйна.

Гаранционният фонд на банковата система на Германия все още не се е възстановил след фалита на Greensill Bank, който струва 1,1 млрд. евро. Институцията увеличи вноските на банките с 50%, за да покрие разходите си.

През 2018 година ВТБ обедини европейските си офиси във Франция, Германия и Австрия в една структура, чието седалище е във Франкфурт. Към края на септември активите на VTB Europe се оценяват на 7,95 млрд. евро и по този показател това е една от малките банки на континента. Депозитите са на стойност около 4,35 млрд. евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още