IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен и Борел ще посетят Киев тази седмица

Спешна среща на върха на ЕС по-късно днес може да решава за нови санкции заради случилото се в Буча

13:03 | 05.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ</em></p>

Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел ще пътуват до Киев тази седмица за среща с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи говорител на ЕС във вторник.

Срещата ще се състои „преди събитието за поемане на ангажименти #StandUpForUkraine в събота във Варшава", написа говорителят на ЕС Ерик Мамер в Twitter, цитиран от Ройтерс.

След разговор с украинския президент Володимир Зеленски в понеделник Урсула фон дер Лайен съобщи, че ще бъде създаден съвместен разследващ екип с Украйна за събиране на доказателства и разследване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството. ЕС разговаря и с Международния наказателен съд за обединяване на усилията за събиране, анализиране и обработване на данните за престъпления. Така че тази тема може да бъде сред обсъжданите на срещата в Киев.

Междувременно въпреки съобщенията за тежки престъпления срещу цивилни граждани в района на Киев мирните преговори между Украйна и Русия продължават.

„В момента се водят интензивни преговори с украинската страна във видеоформат", заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко пред агенция „Интерфакс“. Докато няма съгласие по окончателен документ обаче, е рано да се говори например за среща между руския външен министър Сергей Лавров и украинския му колега Дмитрий Кулеба, каза той.

Украинският президент Володимир Зеленски също продължава да разчита на преговори с Русия въпреки шокиращите кадри от Буча. „Това е трудно, но е единственият вариант“, казва той по държавната телевизия. Възможно е обаче да няма лична среща между него и руския президент Владимир Путин. В същото време Зеленски потвърди за пореден път, че Украйна се нуждае от гаранции за сигурност.

Също във вторник стана ясно, че 207 от общо 705 европейски депутати са се подписали под писмо до европейските лидери, в което настояват за незабавни нови санкции срещу Русия заради зверствата и убийствата на цивилни граждани в Буча.

Сред подписалите писмото са и петима от 17-те български евродепутати: Радан Кънев, Ева Майдел, Андрей Ковачев и Александър Йорданов от ЕНП и Ангел Джамбазки от европейските консерватори. „След чудовищните руски военни престъпления в Буча, продължаващото разрушаване на Мариупол и депортирането на хиляди украински граждани в Русия има спешна необходимост от решително засилване на санкциите срещу престъпния Путинов режим", пишат евродепутатите.

В документа си те настояват за свикването на спешна среща на върха на ЕС, на която да се обсъди налагането на пълно енергийно ембарго на Русия, затваряне на европейските пристанища за руски кораби, изключването на всички руски банки от системата за международни банкови транзакции SWIFT и разширяване на списъка на санкционираните олигарси, официални лица и чиновници според списъка, предоставен от забранената в Русия фондация на критика на Кремъл Алексей Навални.

А председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, в чийто правомощия е свикването на лидерите на ЕС, написа в понеделник в Twitter, че е „шокиран от кадрите на зверства, извършени от руската армия в освободения район на Киев".

Мишел заявява, че „предстоят допълнителни санкции и подкрепа от ЕС", но досега не е коментирал свикването на спешна среща на върха на ЕС. Лидерите от съюза се събраха за последно, за да обсъждат ситуацията в Украйна, на 24 и 25 март. Според неофициална информация на DPA подобна среща може да се състои още във вторник късно вечерта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още