fallback

Ще пренастрои ли енергийното ембарго на Русия Европа към декарбонизация?

Не можем да се радваме на максимално потребление, ще понесем ограничения, посочи икономистът Димитър Събев

16:39 | 06.04.22 г. 7

По думите на икономиста новите санкции на САЩ и Европейския съюз срещу Москва ще имат по-скоро пропаганден, отколкото реален ефект върху действията на руския президент Владимир Путин.

„Европейците ще платят цената за енергийната си независимост от Русия, но конфликтът е един от многото фактори – като мигрантската криза, възходът на диктаторски режими, промените в климата, които ще влошат икономическото положение на континента и може да доведат до ограничения в потреблението на ток, горива“, очаква Събев.

Той прогнозира, че войната ще ускори процеси, които в крайна сметка са в интерес на Европа, която може да противодейства на забавянето на икономически растеж с по-силни връзки с Африка, ускорени инвестиции във ВЕИ, преосмисляне на потребителското поведение, по-голям акцент върху енергийната ефективност.

"Все повече в икономиката ще става въпрос не за неограниченото потребление, а за едно възможно най-безболезнено нормиране. Много западни политици виждат това и настройват обществеността в тази насока", каза Събев и направи сравнение с 80-те години в България.

Според него обективните фундаменти на икономиката говорят, че не можем да се радваме на максимално потребление и ще трябва да понесем ограничения.

Икономистът предупреди, че някои по-чувствителни към политическата стабилност сектори като туризмът ще пострадат, но е убеден, че ще има компенсаторни ефекти от по-голямата европейска интеграция и повече инвестиции в пренастройването на енергийната система на България.

Ще се пренастроят ли европейската политика и икономика, за да има сигурност и за 27-те държави от ЕС? Може ли да има режим на тока в България? Къде са разделителните линии в българското общество?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още